Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a véleményetek a középkori...

Mi a véleményetek a középkori európai és magyarországi nacionalizmusról és a gyakori etnikai alapú konfliktusokról?

Figyelt kérdés

Mi a véleményetek a középkori európai és magyarországi nacionalizmusról és etnikai konfliktusokról?

Itt egy nagyon jó angol Wiki cikk a témában tele vezető kortárs nyugati akadémikus történészek könyveivel mint forrásokkal:

[link]

Magyarországon is gyakoriak voltak az etnikai alapú konfliktusok, erről bővebben ebben a könyvben olvashatsz, a 77-99.oldal vonatkozik Magyarországra:

[link]

#középkor #nacionalizmus #sovinizmus #középkori nacionalizmus #etnikai konfliktusok
2021. dec. 21. 18:54
1 2 3 4 5
 11/43 Hintalow ***** válasza:
81%
Hát ez így ránézésre bitang unalmas témának tűnik, szóval max annyi a véleményem, hogy a középkorban is el kellett ütni valamivel az időt, konzol, meg net nem volt, ezért ilyenekkel szórakoztak gondolom :DD
2021. dec. 22. 13:09
 12/43 anonim ***** válasza:
Engem nem győztek meg. Persze, nem a semmiből jelent meg a nacionalizmus, de jóindulattal is proto-nacionalizmusnak nevezném a középkori etnikai identitásokat. Szerintem a nacionalizmus egyik fő ismérve, hogy ez a rendezési elve a politikai berendezkedésnek, hogy egy adott nemzetközösség szuverén államot hoz létre, amit (ilyen vagy olyan vezetők által, de) ők irányítanak. Ezzel szemben a középkorban egy csomószor azt látni, hogy a származás nem számított, külföldről hívtak be uralkodókat a trónra, és főként a vallások miatt háborúztak. Etnikai konfliktusok természetesen voltak, de szerintem ez nem egyenlő a nacionalizmussal.
2021. dec. 22. 13:11
 13/43 anonim ***** válasza:
91%

Még hány ilyen kérdést fogsz feltenni, amelyeken a válaszokat privát-sorozatokkal fűszerezel?

Nagyon unalmas a szünidő?

2021. dec. 22. 13:16
 14/43 A kérdező kommentje:

Na a 12-es az első érdemi hozzászóló!

A külföldi uralkodó duma a nacionalizmus tetőpontján (19.sz II. fele 20.sz első fele) is változatlanul REMEKÜL működött minden országban. Szóval egyértelműen megállapítható, hogy az idegen eredetű uralkodó nem oszt nem szoroz ebben a témában.

Nemzetközösségek hoztak létre nemzetállamokat már a középkorban is PL: Svédek , Dánok Portugálok stb....

Legtöbbször nem vallási hanem gazdasági előnyökért harcoltak akkor is, akárcsak a modern kori nacionalizmus korában.

2021. dec. 22. 13:18
 15/43 anonim ***** válasza:
94%

#12, úgy látszik, te nem vagy proli, téged kedvel a kérdező.

Hány privát üzenetet kaptál már tőle?

2021. dec. 22. 13:27
 16/43 anonim ***** válasza:
93%

#14: Hú, nagyon izgalmas észrevételek! Akkor ezt szerintem ki is veséztük, térjünk vissza a lényegre.

A 2 szintes ház szuper, gondolom van padlása. A gerenda is rendben?

2021. dec. 22. 13:54
 17/43 A kérdező kommentje:
16-os! Nem értem kérdésedet, mivel én nem fogadok albérlőket, de megjegyzem minden rendben van a házzal. Na és a paneled vagy újonnan épített tömbházad lakáskája az rendben van?
2021. dec. 22. 18:41
 18/43 anonim ***** válasza:
Konfliktust ezer más dolog is okoz. Vagy éppen nem okoz, ha valaki tudja, hogy fontos a saját kultúra stb., akkor éppen hogy tiszteletben tartja a másikét (lásd pl. Svájc).
2021. dec. 24. 13:46
 19/43 anonim ***** válasza:

"Nemzetközösségek hoztak létre nemzetállamokat már a középkorban is"

Nagyon értelmes mondat, te aztán tényleg olyan művelt, olvasott vagy, mint ahogy fellengzősen hirdeted magadról.

2021. dec. 25. 17:36
 20/43 A kérdező kommentje:
Olvass a középkori Portugáliáról Dániáról vagy Svédországról vagy Norvégiáról. Ők a kezdetektől fogva megfeleltek a nemzetállam ismérvének szinte minden tekintetben.
2021. dec. 25. 17:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!