Mire gondolhatott a tanácsköztársaság belügyi népbiztosa, amikor az 1909-es április 11-14-ei, XVI országos SZDP pártkongresszuson felkiáltott, hogy "Le a magyarokkal"?
"1890-1942 között 33 rendes és 9 rendkívüli pártgyűlést tartottak. Az I. világháború előtti időszakból teljesen hiányoznak az 1893. január 6-8-án tartott II., az 1894. május 13-15-én tartott III., az 1896. május 24-25-én tartott IV., az 1905. szeptember 10-i rendkívüli, az 1906. június 3-5-én tartott XIII. és az 1909. április 11-14-én tartott XVI. pártgyűlés iratai."
Tehát hiteles forrás nem áll fenn erről a kongresszusról, pletykákra meg felesleges adni, de egyébként én erről az állításról nem találtam semmit.
185 oldalon kezdődik "a Magyarországi szociáldemokrata párt XVI országos kongresszusa 1909 április 11-14" cím
Pár oldallal későbbi cím "Részletek a pártkongresszus jegyzőkönyvéből" itt van leírva ki mit beszélt. Pár oldallal később, Dr Hajdú Hirsfeld Gyula tart hosszú beszédet arról, hogy "nem fogadja el Weltner határozati javaslatát..." ennek a beszédnek a felénél, szakítja félbe Vágó Béla a dolgokat ezzel a felkiáltással, hogy "Le a magyarokkal". Elnök figyelmezteti a közbeszólót, utána pedig Hirsfeld elvtárs folytatja a beszédét.
"Vágó (Weisz) Sándor kereskedő és Kohn Cecília fia"
Szerintem nem német volt, de ahogy gondolod :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!