A közeljövőben fejlődhet annyit az iparban már szinte most is domináns automatizáció-, robotizáció, hogy a hagyományos emberi munkavégzés jórésze kiszorul a termelésből? Mi lesz ennek a társadalmi következménye?
Az erre az esetre tervezett alapjövedelem bevezetéséről hallottam ugyan, de szerintem ez még több kérdést vetne fel (az ember egy következő technikai ugrást követően már egyenesen "haszontalanná" válna, a kapitalizmus-, a fogyasztói társadalom hogy alakulna át, stb...)
A témában jártas személyek véleménye?
Nem értem miről beszélsz ez a dolog már megtörtént.
-A termelés nagyrészét már most is robotok végzik. pl a Mezőgazdaságba a népesség 1-2% dolgozik.
-Alapjövedelem már gyakorlatilag most is van. Valamilyen segélyt mindig kapsz. Ha mást nem FHT vagy valami hasonló nevű segélyt. Gyakorlatilag ingyenes orvosi ellátással. 1-2 száz éve ez elképzelhetettlen volt.
Ez a folyamat már több száz éve tart, és semmi forradalmian új nincs a jelenlegi helyzetben. A társadalmi szerkezet se fog megváltozni, csak több lesz arányaiba az irodai és a személyre szabot ügyfelekkel foglalkozó munka pl személyi edző.
Az AI se fog semmit változtatni ha nem önállosodik és kezdi kiirtani az emberiséget, de ennek a forgatókönyvnek semmi kőze a kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!