Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A kövérek miért nem választják...

A kövérek miért nem választják a műszaki pályát?

Figyelt kérdés

Megfigyelésem szerint manapság kb. a fiatalok ötöde kövér, de a BME-n kb. csak 4-5% az arányuk, nagyon alulreprezentáltak.

Mi lehet ennek az oka szerintetek?

2021. márc. 14. 23:47
1 2 3
 1/27 Mojjo ***** válasza:
93%

Ha a BME-re jársz, akkor ennél azért többet várnék :)

Egy jelenség okait akkor érdemes elkezdeni boncolgatni, ha először kiderítjük, hogy valóban létezik ez a jelenség. Ez a bemondásra ennyi meg ennyi, meg én úgy vettem észre, ehhez nagyon kevés.

Ebben az esetben pl meg kellene határozni egy konkrét korcsoportot, lefektetni, hogy pontosan, egzaktul vizsgálható mérőszámokkal jellemezhető módon mire gondolunk kövér alatt, pontosan megvizsgálni, hogy a BME-n az adott korosztályba tartozó hallgatóság mekkora része tartozik bele, megnézni ezt más, nem BME-s sokaságaira a korosztályba tartozó embereknek, az eredményeket bedobni a megfelelő statisztikai próbába és megmutatni, hogy az eltérés szignifikáns na meg persze zavaró változókat keresni és kontrollálni rájuk.

Ha mindez megvan, és létezik a jelenség, akkor elkezdhetjük az okokat kitalálni.

2021. márc. 15. 00:08
 2/27 anonim ***** válasza:
100%
Milyen az arány a szakmunkásoknál? Az tény, hogy a szegényebbek között jóval több a túlsúlyos/elhízott (arányosan). Vajon milyen arányt kapnánk a végzettségek 'értéke' és a testsúly között?
2021. márc. 15. 00:09
 3/27 A kérdező kommentje:

#1 Ez csak egy személyes megfigyelés, nem készült róla tudományos cikk, publikált statisztika :)

#2 Ezt én is észrevettem. A gimnáziumba ahova jártam, ott is szebbek voltak a fiatalok, kevesebb volt a kövér, mint a szomszédos szakmunkásképzőben.

2021. márc. 15. 00:17
 4/27 anonim ***** válasza:
97%

3

De ezt elvileg magyarázhatjuk azzal is, hogy a gimnáziumokba jómódú gyerekek járnak, míg szakmunkásképzőbe a szegényebbek, így visszatérünk az általam említett statisztikához.

2021. márc. 15. 00:19
 5/27 anonim ***** válasza:
5%
#4 a gimi ingyenes (ha állami), nem tudom, feltűnt-e
2021. márc. 15. 00:21
 6/27 A kérdező kommentje:

Igen, ez logikus, hogy a családi háttér, tudatosság, szülők iskolázottsága, életmódja, egy főre jutó jövedelem és a fiatalok testtömeg-indexe között lehet, van ilyen összefüggés.

Amire viszont nincs ilyen egyszerű logikus magyarázat, hogy a kövérek miért választanak inkább más pályát mérnöki szakok helyett.

2021. márc. 15. 00:25
 7/27 anonim ***** válasza:
97%

5

A szakmunkásképző is, nem? Nem lényeges. A neveltetés, illetve a karriertudat a lényeg. Aki gimnáziumba megy, az valószínűleg egyetemre is. A szegényebbek pedig általában öröklik a szegény gondolkodásmódot is, ergo 'legyen egy jó szakmád, fiam, és élj tisztességesen, szerényen'.

2021. márc. 15. 00:25
 8/27 anonim ***** válasza:
77%

6

Szerintem ez pont fordítva van, lebutítva: aki nem mérnöki pályára lép, az nagyobb valószínűséggel kövér. Tehát a kövérek általában nem mérnökök, mert a mérnökök okosabbak, céltudatosabbak, tehát jobban figyelnek az egészséges életmódra. Én ezt így értelmezném.

2021. márc. 15. 00:27
 9/27 anonim ***** válasza:
91%

az én megfigyelésem szerint sokkal inkább a gimi/BME különbség volt drasztikus (2010-es évek eleje).

a gimiben sokkal többen voltak jó karban. rendszeresen sportoltak, sokkal több mozgás volt a hétköznapjaikban, és normálisan kajáltak. az egyetemen alatt meg egy csomóan átváltottak az "éjjel-nappal güzülünk (ha pedig mégsem, akkor bulizunk)" üzemmódra, és elég szépen puhulgattak az emberek. ez alatt nem a gurulás szintű elhízásra gondolok, de rengeteg egykori kockahas növesztett úszógumit.

2021. márc. 15. 01:56
 10/27 anonim ***** válasza:
100%

*szintén BMEs

Én azt vettem észre, hogy leginkább antiszociális kockák jöttek a szakomra.

Akik nem feltétlenül kövérek, sőt nagy részük kopaszodó, alultáplàlt vékony.

Más érdekesség ... kevés lány van, de a nagy részük jól nézki.

Ott sem találkozom az elhízott vagy éppen túl vékony lányokkal.

2021. márc. 15. 09:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!