Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi értelme segíteni másokon ha?

Mi értelme segíteni másokon ha?

Figyelt kérdés
Mi értelme "jót" tenni ha az a világot úgy igazából nem teszi jobbá, neked hála megmenekül ezer ember de utána meghal kétezer valamilyen okból kifolyólag. Szóval az örök körforgást nem lehet megállítani, mindig fognak emberek nyomorogni és meghalni. Igen valakinek az életét jobbá teheted de a világ nem változik meg tőle. Például adományozol egy gyerekkórháznak ahol halálos betegeket kezelnek, hiába az adományod nem fogják túl élni. Remélem érthető amit mondani akarok.
2020. dec. 23. 14:29
1 2
 11/18 Tak ***** válasza:
80%
Kihuzkodtad a gyufát...
2020. dec. 23. 20:15
 12/18 Szirty ***** válasza:

Mivel minden a valószínűségek mentén működik, másokon segíteni annyi értelme van, hogy javíthatod az esélyt arra hogy sikerül neki.

Segíthetsz áthaladni a zebrán a néninek. Elképzelhető hogy a segítségeddel sikerül neki, mert jelentősen növelted a segítségeddel az esélyeit.

Sajnos nem kizárt, hogy közben számtalan más helyen más nénik nem jutnak át a zebrán.

Neki segítettél, nem mindenkinek!

Ennek fényében: Valaki egy városban megkérdezi tőled (egy járókelő) merre van a vasútállomás.

Mi értelme van megmondani neki ha milliárd ember nem tudja a földön merre van abban a városban a vasútállomás? :)

2020. dec. 23. 20:15
 13/18 anonim ***** válasza:
69%
Ha nihilista vagy akkor önző módon gondolj arra, hogy azért kell másokkal jót cselekedned mert ezáltal boldogsághormonok szabadulnak fel az agyadban (főleg dopamin), ami segít a rosszkedv,depresszió stb elűzésében és mentálisan jobban fogod érezni magad. Mellesleg a fizikai egészségedre is pozitív hatással lesz.
2020. dec. 23. 20:39
 14/18 anonim ***** válasza:
Vagy csak nem ész nélkül segíteni boldog-boldogtalanon, aztán csodálkozni, hogy "juj, nincs eredménye!". Míg sokan csak annyit tesznek, hogy lefestik egy óvoda kerítését, hogy kiposztolhassák facebookra, vagy éppen küldenek pár ezer forintot egy beteg gyereknek, mert a médiában felkapott lett a híre, addig ne csodálkozzunk, hogy nem javul a világ helyzete. Ezek mind olyan felszínes dolgok amivel az emberek eltudják hitetni magukkal azt, hogy a társadalommal szembeni kötelességeinek elegettéve már meg se kell mozdítania az ujját idén.
2020. dec. 23. 21:37
 15/18 Szirty ***** válasza:

"Vagy csak nem ész nélkül segíteni boldog-boldogtalanon"

Segíteni olyannak érdemes aki vélhetően megérdemli a segítséget.

Ez alatt nem azt értem hogy hálás lesz érte és nyerünk valamit a dolgon, hanem azt hogy olyannak nem szabad segíteni aki mindig mástól vár minden megoldást miközben ő maga semmit nem tesz a cél érdekében.

Sok példa van erre éppen itt, a gyk. oldalain.

Próbálsz valami tippet adni egy két mondatos kérdésben felvetett problémára. Ha a kérdező nem azt a választ kapja amit várt akkor nem tudja elfogadni és még le is ordítja a fejed. Néha alpári stílusban, jelzőkkel teli privát üzenetet ír. :)

(tisztelet a kivételnek)

2020. dec. 25. 09:22
 16/18 A kérdező kommentje:
Akárhogy is én maradok passzív, talán ha jobb kedvem van akkor segítek de nem fogok tízezreket adományozni.
2020. dec. 25. 10:29
 17/18 A kérdező kommentje:
Én inkább közéleti kérdésekben szeretek semleges maradni, nem szokásom állás foglalni egy oldalon sem. Például se maszk ellenes se korlátozás párti nem vagyok.
2020. dec. 25. 10:34
 18/18 anonim ***** válasza:

Kétfajta szemlélet van:

1. Enyhítem most a szenvedést, rövid távon. Adományozok, amiből gyógyszert vesznek, és megmentenek X embert. Örökbefogadok egy állatot, amit nem fognak ezért elaltatni. Stb.

2. Igyekszem enyhíteni a későbbi szenvedést, de a mostanival nem foglalkozom. Azaz mondjuk kifejlesztek egy oltóanyagot HIV-re, ami a mai fertőzötteken nem segít, ám a jövőben sokkal kevesebb AIDS-beteg lesz. Vagy betiltom valamelyik vegyszert - a mai szennyezésen már nem segít, de megakadályozza, hogy folytatódjon a jövőben. Stb.

Meg a kettő keveréke, de szerintem igazán akkor hatékony egy segítség, ha csak az egyikre irányul, ezért van szükség mindkettőre párhuzamosan.

2020. dec. 27. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!