Mi értelme segíteni másokon ha?
Mivel minden a valószínűségek mentén működik, másokon segíteni annyi értelme van, hogy javíthatod az esélyt arra hogy sikerül neki.
Segíthetsz áthaladni a zebrán a néninek. Elképzelhető hogy a segítségeddel sikerül neki, mert jelentősen növelted a segítségeddel az esélyeit.
Sajnos nem kizárt, hogy közben számtalan más helyen más nénik nem jutnak át a zebrán.
Neki segítettél, nem mindenkinek!
Ennek fényében: Valaki egy városban megkérdezi tőled (egy járókelő) merre van a vasútállomás.
Mi értelme van megmondani neki ha milliárd ember nem tudja a földön merre van abban a városban a vasútállomás? :)
"Vagy csak nem ész nélkül segíteni boldog-boldogtalanon"
Segíteni olyannak érdemes aki vélhetően megérdemli a segítséget.
Ez alatt nem azt értem hogy hálás lesz érte és nyerünk valamit a dolgon, hanem azt hogy olyannak nem szabad segíteni aki mindig mástól vár minden megoldást miközben ő maga semmit nem tesz a cél érdekében.
Sok példa van erre éppen itt, a gyk. oldalain.
Próbálsz valami tippet adni egy két mondatos kérdésben felvetett problémára. Ha a kérdező nem azt a választ kapja amit várt akkor nem tudja elfogadni és még le is ordítja a fejed. Néha alpári stílusban, jelzőkkel teli privát üzenetet ír. :)
(tisztelet a kivételnek)
Kétfajta szemlélet van:
1. Enyhítem most a szenvedést, rövid távon. Adományozok, amiből gyógyszert vesznek, és megmentenek X embert. Örökbefogadok egy állatot, amit nem fognak ezért elaltatni. Stb.
2. Igyekszem enyhíteni a későbbi szenvedést, de a mostanival nem foglalkozom. Azaz mondjuk kifejlesztek egy oltóanyagot HIV-re, ami a mai fertőzötteken nem segít, ám a jövőben sokkal kevesebb AIDS-beteg lesz. Vagy betiltom valamelyik vegyszert - a mai szennyezésen már nem segít, de megakadályozza, hogy folytatódjon a jövőben. Stb.
Meg a kettő keveréke, de szerintem igazán akkor hatékony egy segítség, ha csak az egyikre irányul, ezért van szükség mindkettőre párhuzamosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!