Milyen életfilozófia tud éltetni egy intelligens embert?
Tegyük fel, hogy átlag feletti az intelligenciám. Nem sokkal, mondjuk ilyen 130-140 körüli, ha IQ-ban kell kifejezni. Nem konkrét képességben nyilvánul meg, tehát nem vagyok például kiváló programozó, hanem inkább a nagy összefüggések átlátásában.
Úgy érzem, minél több mindent látok át, annál inkább lelki vákuumba kerülök. Modern, józan emberként nem tudok hinni semmiféle istenben, sem abban, hogy az ember egy különleges lény lenne, vagy abban, hogy teremtve lenne és ennek valamiféle rendeltetése lenne. Tudom, hogy az az igazság, hogy az élet csak egy jelenség, az evolúció esetleges, az intelligencia egy ponton túl inkább hátrányt jelent, mint előnyt, és úgy néz ki, csökkenőben is van. A földi evolúció egyébként mintha kifejezetten az intelligencia ellen hatna. Az egyszerűbb, igénytelenebb inkább marad fenn, mint az intelligens, mint ahogy a gyomnövény is sikeresebb evolúciós szempontból, mint a legszebb tulipán.
Az ember túlfejlődött, megbontja a természet viszonylagos egyensúlyát, nem találja helyét abban a világban, ami jóval vadabb és egyszerűbb életformák számára kedvező. Nincs semmi felsőbb erő, ami szabályozna minket, totál egyedül vagyunk. És engem ez végtelenül nyomaszt. És nem hiszem, hogy bárki vagy bármi meg tudna győzni az ellenkezőjéről, ti. arról, hogy létezik kozmikus terv, vagy kozmikus gondviselő, hiszen pontosan tudjuk, hogy miféle mechanizmusok hozták létre az ezekben való hitet az emberben. Tudjuk, hogy ez is csak egy evolúciós funkció, hogy higgyünk valamiben, és a teremtés koronájának tartsuk magunkat, mint ahogy a kisgyerek is mindig a saját anyját hiszi a legszebbnek. És ha már kisgyerek: a gyerekek világnézete olyan kezdetben, hogy mindent a maguk viszonylatából néznek, magukból vezetnek le. A pók, ami mérges, biztos nekem akar rosszat, ha anyu sír, az miattam van, a jóisten figyel engem. Ez a gyermeki látásmód, ami a természeti népeknél kollektíve is megvan, és abban fejeződik ki, hogy a természeti jelenségeket emberi szempontból magyarázzák és azt hiszik, hogy a világon mindent ok-okozatiság hat át, amire az embernek befolyása lehet áldozatokkal. Jóval későbbi érettségi szintet feltételez annak belátása, hogy nem rólunk szól a világ.
Kicsit elkanyarodtam. Szóval, mint írtam, nem igazán tudok ezzel a világszemlélettel mit kezdeni. Gyerekkorom óta arra vágytam, hogy kiderítsem az igazságot mindenről, de azt nem vettem számításba, hogy nem droid vagyok, és emberileg nem fogom elbírni az igazságot, ami az, hogy senkit nem érdeklek, senki nem figyel rám, nincs gondviselés, nincs célja, értelme, rendeltetése a világnak, viszont mellette az élet tele van szenvedéssel. Ezt a bolygót nem "ránk szabták". A világ túl kegyetlen és értelmetlen hely egy olyan érzékeny és fejlett intelligenciájú lénynek, mint amilyenné az ember vált.
Szóval a kérdésem: van bármi racionális ok, ami az ellen szól, hogy öngyilkos legyek? Önfeledt nem tudok lenni, mert ahhoz már túl sok illúziómat vesztettem el. Az örökkévalóságot el tudom képzelni, de nincs örökkévalóság, az pedig embertelen, hogy úgy kelljen élnie az embernek, hogy tudja, hogy meg fog halni, és semmi nem lesz belőle utána, és az élete se ért nagyjából semmit. Minek végigcsinálni? Ha úgy tetszik, a buddhizmus ihlette a kérdésem. Buddha is azt mondja, hogy nincs lélek, nem lesz, ami tovább él, és nincs az egész létezésnek semmi értelme. Akkor minek tegyük ki magunkat neki?
"A földi evolúció egyébként mintha kifejezetten az intelligencia ellen hatna. Az egyszerűbb, igénytelenebb inkább marad fenn, mint az intelligens, mint ahogy a gyomnövény is sikeresebb evolúciós szempontból, mint a legszebb tulipán."
Hát az ember (mint intelligens lény) erre azért elég erősen rácáfol. Másrészt nem tudom, hogyan mérted le, hogy a tulipán mennyivel intelligensebb a gyomnövényeknél. Meg egyébként is, mi az hogy sikeresebb? A tulipán kihalófélben lenne netán? Mindkettő él és virul a jelenlegi környezetében, tehát mindkettő sikeres.
"Az ember túlfejlődött, megbontja a természet viszonylagos egyensúlyát, nem találja helyét abban a világban, ami jóval vadabb és egyszerűbb életformák számára kedvező."
Én tök jól megtaláltam a helyem, pedig ember vagyok. Nem lehet, hogy inkább csak te nem találod a helyed a világban, és hogy ezt könnyebb legyen elviselni, kiprojektálod az emberekre is?
"Szóval, mint írtam, nem igazán tudok ezzel a világszemlélettel mit kezdeni."
Hát ne is haragudj, de ilyen kifacsarodott világszemlélettel én sem tudok mit kezdeni. Ezt neked kéne valahogy rendberaknod magadban. Szerintem megérné elgondolkodnod azon, hogy pszichológus segitségét kérd (nem bántásból irom, de ők azok, akik hivatottak az ilyen problémákon segiteni).
"Olvastam kutatást arról, hogy az átlag IQ a múlt század közepe óta csökkenőben van."
Az átlag IQ a múlt században is 100 volt, meg most is 100. Nyilván, hiszen az IQ-t az átlaghoz mérik, az átlag pedig per definitionem 100 az IQ-nál.
"Az is beszédes, hogy a nagy népszaporulat nem a műveltebb rétegek körében van, sőt, ők kifejezetten alig produkálnak utódot, magyarán hosszú távon a hülyék öröklik a Földet."
Attól hogy a műveltebbek arányában kevesebben vannak (ez sem feltétlenül igaz amúgy), még nem a hülyék fogják vezetni a gazdaságot, az ipart, a társadalmat, satöbbit.
"Az meg, hogy az igénytelen jobban fennmarad, teljesen általános jelenség, nem tudom, mit kell rajta magyarázni."
Hát tényleg semmit, mert úgy hülyeség ahogy van. Nem tudom, miért van annyi tanulatlan kisebbségi a börtönökben, ha az igénytelenje "jobban fennmarad". Nem értem, miért hal éhen annyi aluliskolázott afrikai, ha az igénytelen jobban fennmarad. Nem értem, miért szűntek meg a törzsek meg ősközösségek, ha az igénytelen jobban fennmarad. De te biztosan ezt is meg tudod magyarázni, hisz olyan intelligens vagy :)
Teljesen féligazságokból és csúsztatásokból épitkezel, ez nem az intelligencia jele, még akkor sem, ha te ezt most úgy érzed. Vagy tanulj még nagyon sokat, és vetkőzd le ezeket a hülye előitéleteidet, és utána fogj hozzá ilyeneken filózgatni, vagy inkább hagyd ezt az egész filozofálgatást a csudába, és éld inkább a mindennapjaidat, találd meg apróságokban is az örömödet, és akkor sokkal boldogabb leszel.
Nem az igénytelen, vagy az intelligens, erős, bátor, szép fog fennmaradni, hanem az, aki képes alkalmazkodni.
Kérdező, próbálj meg alkalmazkodni a jelenlegi világhoz és akkor te is fenn fogsz maradni.
Az élet legfőbb célja a szaporodás. Állj neki szaporodni, így fenn fog maradni a személyiséged egy rész, a génjeid-, a tudásod egy része. Olyan mintha örökké élnél.
"Nem tudom, miért van annyi tanulatlan kisebbségi a börtönökben, ha az igénytelenje "jobban fennmarad"."
Ja, én sem tudom, hogy miért is van az, hogy az említett kisebbség 30 év alatt megkétszerezte a számát Magyarországon és sokkal nagyobb szaporodási rátával rendelkezik, mint a többségi magyarok :D Kellemes lesz elfilózni ezen 20 év múlva, amikor cigányország leszünk.
"Nem értem, miért hal éhen annyi aluliskolázott afrikai, ha az igénytelen jobban fennmarad."
Sok éhen hal, csak mivel náluk 6 körül van a termékenységi ráta, még mindig bőven túlszaporodják a nyugatot. Nigéria lakossága a 90'-es évek közepe óta pl. kétszeresre nőtt.
"Nem értem, miért szűntek meg a törzsek meg ősközösségek, ha az igénytelen jobban fennmarad."
Nem szűntek meg, csak városokban élnek tovább és máshogy hívják magukat. Az űarab világ kb. úgy, ahogy van, a mai napig törzsi berendezkedésű, csak a világot megtévesztik a csilivili part menti városaik, amiket az olajvagyonukból húzattak fel - nyugati mérnökökkel.
A kérdéseidre nem tudom a választ, de javaslom számodra az alábbi oldalt:
Ez is a te kérdésed: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudoman..
Bocs, de szerintem neked nincs 130-140-es IQ-d.
Olyan féligazságokat írsz le, amikről az átlagos IQ-val, átlagos műveltséggel rendelkező ember is tudja, hogy nem igazak: "az átlag IQ a múlt század közepe óta csökkenőben van...", "régebben azt hitté az emberek, hogy a föld lapos...". Én úgy látom, hogy neked ilyen fél-háromnegyed igazságokból épített ismerethalmaz van a fejedben, ebből indulsz ki, és próbálod megindokolni, hogy öngyilkosnak lenni márpedig igenis logikus és értelmes döntés. Azt gondolom, nagyon beszűkült és egysíkú a látásmódod.
Tényleg depressziós vagy, és tényleg szükséged van arra a pszichológusra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!