Az emberekre miért jellemző annyira a tudás-fösvénység és tudás-pökhendiség?
Tehát amikor az áll fenn, hogy valaki megszerez valamilyen tudást valakitől de fösvény azt megosztani másokkal.
Illetve amikor valaki megszerez valamilyen tudást és emiatt lenézi azokat akik pont azt nem tudják.
Nekem pont nem ilyen tapasztalataim vannak. Az egyetemen folyamatosan visszatérő téma, hogy hogyan tudjuk a leghető legtöbb emberhez eljuttatni a kutatási eredményeinket és hogyan lehetne a társadalom számára minél hasznosabb munkát végezni. A csoporttársaimnak is a héten másoltam le épp egy 260 oldalas könyvet, hogy ne keljen egyesével megvenniük 50 euróért. Napi szinten küldjük körbe a különböző cikkeket, hogy a többiek megspórolják azt az 5-10 percet, amit a kereséssel töltenének az interneten stb.
Lehet csak én élek tudás-kommunista buborékban (lol), de azért érdemes lenne megvizsgálni azt az alaptézist, mert nem feltétlen igaz.
"Előnyben lehetnék azokkal szemben, akik nem tudják megvenni a szakirodalmat és felkészülni az órákra."
Fogalmazzunk úgy: jelent neked hátrányt, ha a többiek is meg tudják tanulni?
Akkor te kisebb eséllyel végzel?
Gyanítom, hogy nem.
Természetesen a munkaerőpiacon senkit se fognak érdekelni az évközi eredményeink, de azért itt még számítanak valamennyire. Pl az egyik oktató puhatolózott egyszer egy előadásom után, hogy akarok-e vele dolgozni, míg egy csoporttársamat, aki konkrétan őt kereste meg, átküldte máshoz. Ösztöndíjaknál, gyakorlati helyeknél és különböző egyetemi pozícióknál is előny azért, ha legjobbak között vagy.
Nem akarom túltolni a dolog jelentősségét, csak azt mondom, hogy valamelyest számít, hogy a többiekhez képest hogyan teljesítesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!