Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberekre miért jellemző...

Az emberekre miért jellemző annyira a tudás-fösvénység és tudás-pökhendiség?

Figyelt kérdés

Tehát amikor az áll fenn, hogy valaki megszerez valamilyen tudást valakitől de fösvény azt megosztani másokkal.

Illetve amikor valaki megszerez valamilyen tudást és emiatt lenézi azokat akik pont azt nem tudják.

2020. nov. 11. 11:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem igaz mindenkire, úgyhogy tisztelet a kivételnek. :)

De amúgy pont azért, amiért bármi mást is próbálnak sokan megtartani, megvédeni másoktól. A tudást is hasonlóképpen birtokoljuk, mint az anyagi dolgokat.

És van a mondás: A tudás hatalom. Nevezhetjük olyan értéknek, amitől a többiek fölé kerülhetünk, kitűnhetünk, különlegesek lehetünk, feljebb kerülhetünk a (valós vagy képzelt) ranglétrán, vagy esetleg hatással lehetünk másokra, uralhatunk másokat, stb.

2020. nov. 11. 11:30
 2/15 A kérdező kommentje:

És van a mondás: A tudás hatalom. “Nevezhetjük olyan értéknek, amitől a többiek fölé kerülhetünk, kitűnhetünk, különlegesek lehetünk, feljebb kerülhetünk a (valós vagy képzelt) ranglétrán, vagy esetleg hatással lehetünk másokra, uralhatunk másokat, stb.“

Megragadtál egy mondatban mindent amit utálok az emberi természetben :) Grat!

2020. nov. 11. 11:36
 3/15 anonim ***** válasza:
68%

Azt áruld el, ha valaki válaszol, akkor miért kell neked egyböl belekötni???

Ha ennyire alacsony szinten vagy, akkor miért csodálkozol, hogy senki nem akar veled megosztani dolgokat??? Keresd magadban a hibát!

2020. nov. 11. 11:41
 4/15 A kérdező kommentje:

3

De nem kötöttem bele. Helyeseltem amit írt. Egyetértek vele.

Az, hogy nincs ínyemre az emberi alaptermészet és mizantróp vagyok az más kérdés.

Szóval nem kötözködtem.

2020. nov. 11. 11:44
 5/15 anonim ***** válasza:

off

#3, Szarkasztikusnak tűnhet a kérdező, de szerintem nem annak szánta. A "grat" néha tényleg csak egy "grat". :)

2020. nov. 11. 11:52
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Én inkább az ellenkezőjét látom mindig: túl sokan nem tudnak semmit de a szájuk az jár.
2020. nov. 11. 12:06
 7/15 anonim válasza:
100%

"Csak a sekélyes tudás dölyfös, az elméjült ismeri fogyatékosságát, ezért szerény."

-Körösi Csoma Sándor

2020. nov. 11. 12:06
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

1. Előfordul, hogy nem szándékainknak megfelelő stílust választunk, ezért nem csodálkozhatunk, ha valaki a tartalom, más meg a formaalapján ítél. Ezért jó, ha e kettő között nincs disszonancia.

2. A tudás és az emberi kultúra két eltérő dolog. Ezért semmi meglepő abban, ha vannak, akik tudásukat gonoszságra, de legalábbis mások lenézésére használják. Fösvénység is ugyanebből következik. Nehezen megküzdött eredményt becsben tartunk, azonban ez nem feltétlenül van így mindenki számára. Ez okozza, hogy sikerélményünket nem szívesen osztjuk meg, hiszen ezáltal devalválódik az, amiért nagyon sokat fizettünk (munkában).

3. A viselkedés nemcsak kultúra kérdése, hanem körülményeké is (a hatás ellenhatás elve alapján). Ebből az jön, hogy lesz helyzet, ahol pökhendien viselkedünk vagy éppen fösvényen, miközben egyikek sem vagyunk alaptermészetben. Jelenleg például (nálunk különösen) a tudás leértékelődött, számos példa van a tudás gonosz célra használatára, ezért egyfelől (bizonyos irányokban) óhatatlanul lenézzük (mintegy önmagunkat felértékelve), másfelől nem adjuk tovább, félvén annak ellenünk történő felhasználásától. Ma mindkettőt gyakran megtapasztalhatjuk. Vannak helyek, ahol nem így van.

4. Jelen helyzetben sajnos bizonyos témákban (és ez ilyen) fontos pontosan és tárgyilagosan fogalmazni, mert érzékeny terület, kényes téma, ezért sokan ugranak, ha lehetőséget adunk erre.

2020. nov. 11. 12:54
 9/15 Wadmalac ***** válasza:
100%
Hát, én úgy látom, igazán azok vonakodnak megosztani a tudásukat, akik maguk is kételkednek annak az elegendőségében és félnek ennek kiderülésétől.
2020. nov. 11. 14:39
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
#9, Igen, az is benne van. A másik eset, amikor kenik-vágják a témát, de nélkülözhetetlenek akarnak maradni, és ezért misztifikálják a szükséges tudást vagy konkrét infókat tartanak vissza. (Pl. sok céges rendszergazda, vagy szakmai vezetők, tisztelet a kivételnek.)
2020. nov. 11. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!