Szlovákokkal vagy a románokkal rosszabb a kapcsolatunk ?
Nem feltétlen politikára gondolok,
inkább országon belüli közvéleményre.
Egyikkel sem túl jó, talán a románokkal rosszabb a viszonyunk de szlovákiában sem nagyon örülnek a magyaroknak
Szijjgyártó meg Orbánc meg állandóan mennek ennek ellenére a V4-re talpat nyalni
Hát politikailag most a szlovákokkal, de ha közvéleménykutatást akarsz akklr a románokkal. A gyűlölködés általában azokon a területeken megy amiket elcsatoltak, és Szlovákia kb csak ilyenből áll, nem is tudom hogy van-e olyan része ami nem tartozott a Trianon előtti Magyarországhoz. Az északi részek talán nem, ott azért magyarként nem néznek le annyira. Romániának azért a harmada nem ilyen terület, szóval annak a keleti harmadában nincs akkora gyűlölködés.
Persze azt hozzátenném hogy mindkét helyen vannak kivételek, akár emberek akár közösségek szintjén, de nekem nem ez tűnt jellemzőnek.
Szlovákiával a napi politika alapján hullámzó a helyzet. Most speciel klasszisokkal jobb, mint mondjuk 20 éve.
Anno nem volt kockázatmentes magyar rendszámú kocsival kimenni bulizni, gyakran lerúgott rendszámmal találtad utána az autódat, rendőrök is élvezettel szedtek ki a forgalomból.
A szlovákiai magyar anyanyelvűek finomabban kapták az ívet, de nekik is kijutott.
Amióta általánossá vált az oda-vissza átjárós alkalmazotti viszony, ez teljesen elcsillapult.
Tutira vannak ott is szélsőjobbos keményvonalas magyargyűlölők, de én ebből nem általánosítok, hülyék nálunk is vannak.
Nem tudom, Szlovákiában mélyebben mi a helyzet, én itt Esztergom-Párkány meglehetősen közeli konfrontációs viszonyát látom, a fentiek az alapján íródtak.
Romániával a kölcsönös rossz viszony stabilabb történelmi alapokon nyugszik, annak megfelelően nem is nagyon változik.
A finomabb esetleges hullámzásokról a romániai magyar nemzetiségiek tudnának hitelesen mondani valamit.
"Szijjgyártó meg Orbánc meg állandóan mennek ennek ellenére a V4-re talpat nyalni"
Engem különösebben nem érdekel a politikai beállítottságod, amíg nem befolyásolja pártossá az elvileg belföld-politika független külpolitikai véleményed.
A V4 közös alapítású, egyenlő jogviszonyú érdekszövetség. Ott vagy mindenki mindenki talpát nyalja, vagy senki senkiét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!