Mennyire etikus a multimilliárdosok létezése és a Föld javainak 97 %-nak általuk való birtoklása?
A kapitalista rendszer alap szlogenje: "bárki megcsinálhatja, bárki eljuthat oda" ugye tartalmaz egy jó adak hazugságot, álszentséget.
Ugyanis aki 0-ból indul az alapból hátrányból indul és minimálisak az esélyei, hogy dollár (vagy euró) milliárdos legyen.
Ha ennyire igazságos szerinük ez a rendszer, akkor miért létezik például az öröklés, amely által egyes családok dinasztiára emlékeztető módon befészkelik magukat az elitbe és évszázadokon át ott maradnak? Egy olyan méretű vagyon önmagát szaporítsa, nem is szükséges a tulajdonosnak szinte ujját sem mozdítania. Elég rábíznia egy pár befektetés-menedszerre a vagyonát és meg is volna...míg az egyetlen garassal nem rendelkező személy kidolgozza a belét azért, hogy a számlákat kifizethesse. Akkor hol van itt a rendszer korrektsége, amely azt hirdeti, mindenki, akinek tudása van, igazságosan lesz díjazva a végén.
Úgy lenne az igazságos, ha mindenki 0-ból indulna és nem lenne kiváltságos csak azért mert a szülei vagyonosak.
"Ki ne akarna dollármilliárdos lenni?"
Anyagi problémád valószínűleg nem lenne (mondjuk ha akkora lábra váltanál, mint Jackson, akkor persze csak átmenetileg...). Viszont átlag fejjel elképzelhetetlen hiányokkal szembesülnél. Azt hiszed, ugyanúgy néznének rád szeretett családtagjaid, ugyanúgy beülnél a sarki kocsmába a haverokkal (vagy bárkivel), és ugyanúgy a szimpátia jele lenne, ha egy nő rád mosolyog?
#11:
Talán nem, de legalább számítanék. Ha én itt és most meghalok, az emberiség semmivel sem lesz kevesebb. Ha dollármilliárdosként túl korán meghalnék, mi minden veszne oda, amivel elősegíthettem volna az emberiséget? Mi lenne ma, ha Elon Musk 20 évesen meghalt volna? Nagy eséllyel tervben sem lenne még olyasmi, hogy marsraszállás. Hol tartana az elektromos autók piaca? Hány évvel lennénk lemaradva a mától?
#12 Dehogy számítanál. Csak a pénzed. Ha dollármilliárdosként meghalnál, egyetlen őszinte könnycsepp sem gördülne le a temetéseden. A vagyonodra ellenben hiénaként vetnék rá magukat. Sokan kifejezetten várnák, hogy elpatkolj.
Elon Musk egy külön kategória. A legtöbb pénzembernek sem a kreativitása, sem az ismertsége nincs közel sem olyan szinten, mint az övé.
A kérdés hibás. Körülbelül úgy mint a miért zöld a fűtés, vagy miért forró a kikerics.
Multimilliárdossá lenni egy folyamat, amihez sok feltétel kell. Nemcsak a társadalmi berendezkedés, az adott ember tulajdonságai, a közeg és mg sok más.
Az ember tulajdonságai is rendkívül eltérőek az állapottól függően, amiben van tartósan. Egy multimilliárdos gyereke soha se fog úgy viselkedni, mint egy nagyon szegény ember gyereke, és fordítva. Mindkettő máshogy nevelkedett, mások lesznek a belső tulajdonságai.
Az ember a természet része, pontosan ugyanazok a törvények érvényesek rá, mint a természetre. Az erőtörvények a meghatározók. A lényeges különbség, hogy a természetben fizikai és kémiai erők léteznek, az embernél pedig ezen felül szellemi is. Ez meghatározó.
Elvileg éppen ezért vannak a demokráciák úgy felépítve, hogy bennük a fékek és ellensúlyok rendszere működik. Ezek akadályozzák meg a túlhatalmat, azaz a túlerőt. Ezért kezdik diktátorok elsőnek ezt leépíteni, ekkor lesz lehetséges a hatalom (az erő) tetszőleges növekedése. Akkor pedig nem etika kérdése, hanem erőtörvényé, hogy mindig minden a nagyobb erőt képviselő ember igénye szerint történik. Fontos!!! Mindig!! Ilyen a természet, más eset nincs.
Akinek a multimilliárdos nem etikus, ez nem számít, a multimilliárdost ez nem érdekli, mert tudja, az erő a meghatározó. Ha ez a helyzet nem tetszik, akkor létre kell hozni olyan erőt, ami más irányba mozdítja el a társadalmat. Aki ezt nem érti meg, az se számít, legfeljebb az erő eltapossa. Nincs más lehetősége, meg kell találnia az ellenerőt. Létezik! Csak kell hozzá néhány feltétel.
Messziről érződik a koplexusod... 😓🧐😬
Bocs de aki egy életen át megdolgozott a pénzért és hogy majd a családja ne éhezzen akkor attól vegyünk el a vagyonát azt adjunk oda neked? (Mellesleg nem örököltem semmit max egy kis adósságot... 😅) de én is ugy tervezem hogy majd a gyerekeim fognak orokolni mindent! Az már más hogy meg tanítom nekik a penz értéket és a kemény munkát! Mert tény ha nem tanítják meg a gyereknek akkor nem fogja értékelni és érteni milyen nehéz is az élet!
Amugy igen jelenleg a világot uraló gazdagok mind csövesek voltak! Mind a nulláról kezdték! (A legtöbb!)
Hozza teszem nulláról indultam azaz mégsem mert volt kajám tiszta ruhám meg gáz víz villany... de attól még napról napra éltünk... és most? Meg fogom nyitni a saját éttermemet... (Igazából ha nem lett volna ez a koronavirus már Meg tudtam volna... 😪) keményen dolgoztam és ami fontosabb okosan! Had ne mondjam egy kisebb etterem is meg keres minden költség És adó után 600-800 ezret és az tényleg a legkisebb éttermek...
Akkor majd ezt a pénzt amit én kemény munkaval meg kerestem Vegyék el erőszakkal és osszák szét idegeneknek?!? Miért is?! Nem gondolod hogy egy nagyon hulye majom vagy!?
Az miért is lenne igazságos ha mindneki a nulláról kezdene?! Csak mert te is ott vagy és meg öl az irigység?! Ettől a sikeres emberek sikeresek lesznek és újból ők fogjak uralni a világot meg a gazdaságot... 😓😏 sőt még ha megnyernéd a lottot valószínűleg azt az 1 milliárd forintot el herdálnád hülyeségekre aztán 20 év múlva megint a nullan lennél! Nem egy példa van erre akik meg nyerték az 5-os lottot... 😂😵
Elég komoly történetek vannak itt főleg a harmadik! Szíriai gyerek nagymamája nevelte ráadásul egy torzsben élt kb harmadik világbeli technológiával... a mamája nem engedte iskolába sem... 😅🧐 utána franciaba ment ahol naponta egyszer tudott csak enni! Még is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!