Mikor neveznél valakit az alábbi szakmák képviselőinek?
Csak ha magas végzettségük van belőle (doktori), vagy
egyébként is?
Figyelt kérdés
Az ilyen munkáknál, hogy nyelvész, szociológus, etológus, mikor neveznél annak valakit? Csak ha azzal kapcsolatos a munkája, PHD-zott, egyetemen tanít, kutat, vagy ha van mesterszakos diplomája? Vagy ha valakinek jogi diplomája van, de nem azzal foglalkozik, akkor jogász? És mi van, ha munkája van, de végzettsége nincs nagyon magas? Például ha mondjuk egy kutatóintézetben dolgozik, de csak mesterszakos diplomája van (vannak ilyenek, például tudományos segédmunkatársak). Akkor ők nyelvészek/szociológusok stb.? Mert ott dolgoznak, de nem végezték el magasabb szinten.
Ha ilyen konkrét témáról van szó, akkor elvárjuk, hogy a nyilatkozó az adott terület szakértője legyen. A koronavírus példájánál maradva, ott kimondottan virológusoktól várjuk az információkat (vagy ha közegészségügyi szempontból kérdezünk, akkor járványügyi szakemeberektől): egy ilyen speciális témában már más területen dolgozó biológusként se nyilatkoznék.
2020. jún. 17. 12:20
12/17 A kérdező kommentje:
Nagyon elmentetek abba az irányba, hogy ha valaki nyilatkozik valamiről. Én ezt nem vetettem föl.
2020. jún. 17. 17:08
13/17 TCA válasza:
Igen, csak hogy kontextusba helyezzük. De lehet, hogy jobb lenne, ha te magad kontextusba helyeznéd. Bár igazából mindegy, szerintem, aki elvégzett egy adott szakot az joggal nevezi magát "annak". Más kérdés, hogy gyakorolja-e. Ha igen, úgyis adja magát a használata, ha nem, akkor meg valószínűleg nem is kerül olyan helyzetbe, ahol ez számítana.
2020. jún. 17. 18:46
14/17 A kérdező kommentje:
Én csak arra gondoltam, hogy megismersz valakit, és az azt mondja, hogy mondjuk szociológus, nyelvész, biológus stb. És akkor mire gondolnál? Hogy PhD-je van? Anélkül komolytalan lenne az állítása? Vagy ha esterszakos végzettsége van, de például egy kutatóintézetben dolgozik? Vagy ha saját kutatása nincs, de nagy kutatási projektben vesz rész? Vagy csak akkor, ha egyetemi tanárként tanítja a tárgyat? Szóval hogy mikortól lesz valaki valaminek a képviselőe. Szerintem ez olyan megfoghatatlan. Vannak emberek, akik elvégeztek egy szakot, de mégse neveznémm őket annak, és vannak, akiket meg igen.
2020. jún. 17. 22:29
15/17 TCA válasza:
Így már érthető :). Ha ilyen informális helyzetről van szó, szerintem nyugodtan mondhatja magát valaki szociológusnak vagy biológusnak, akinek van diplomája belőle. Nem tudnék ehhez kritériumot meghatározni. Miért lenne komolytalan, ha nimcs PhD-ja belőle? Mert pl egy PhD hallgatónak sincs még PhD-ja pedig kb ugyanazt a munkát végzi, mint amit a PhD megszerzése után fog. Egy mesterszakos diplomával pl már taníthat az egyetemen.
Vegyünk egy másik példát: aki elvégezte a jogot, mondhatja magát jogásznak? Aki az orvosit, mondhatja magát orvosnak?
2020. jún. 18. 08:43
16/17 A kérdező kommentje:
Hát azért nem biztos, hogy orvos az, aki sosem praktizál. De épp ezért elvontabb dolgokat kérdeztem.
"Egy mesterszakos diplomával pl már taníthat az egyetemen."
Ezt nem tudtam.
2020. jún. 18. 11:51
17/17 TCA válasza:
"Hát azért nem biztos, hogy orvos az, aki sosem praktizál."
Pedig sokan megsértődnének ám, ha elvitatnád, hogy orvos :). És a kutató orvos se orvos, akinek valószínűleg min PhD-je van?
A PhD hallgatóknak sok helyen kötelező is oktatni, legalábbis régebben így volt. Nekik is csak mester diplomájuk van. De vannak olyan országok is, ahol egy bachelorral is lehet közvetlenül PhD-ra menni, ami elég fura :)
Szóval trükkös dolgok ezek, de nálunk még viszonylag egyszerű, sok más országban jóval bonyolultabb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!