Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A rabszolgatartást a munkaszer...

A rabszolgatartást a munkaszerződés váltotta fel és vitte tovább?

Figyelt kérdés
Gyakran hivatkoznak a munkaszerződésre, amikor az ember emberi szabadságjogaira hivatkozik. Hát igen szabadságjog, de a munkaszerződésed azt felülírja....lehet hallani az okosoktól elég gyakran!
2020. ápr. 15. 15:03
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

20

Furcsa olyan emberekkel élni egy társadalomban akiket nem zavar különösebben, hogy végig robotolják az életüket, a szabadságukat pedig eladják egy munkaszerződésért cserébe.

Akiket nem zavar, hogy a javak nincsenek igazságosan elosztva a Földön. Egyik ember sem annyival okosabb a másiknál, hogy 100,000-szer többet keressen. Csak gondolkozz. Tegyük fel az átlag IQ 110, mondjuk a legsikeresebb vállalkozóknak az IQ-juk úgy 140-150. Ez a képességbéli különbség egyáltalán nem indokol 100,000-szeres jövedelembeli különbséget. Egy 10-szeres jövedelmet még aláírnék, de a jelenlegi helyzet nagyon átbillenti a hatalmat egyes személyeknek, és tulajdonképpen ugyanott vagyunk mint a feudális rendszerben, ahol a egy szűk kiváltságos közösség diktált. Szerinted van rá valamennyi esély, hogy aki ma dollármilliárdos azt bármilyen nem kis konkurencia letaszítja onnan? Nézd meg a világ leggazdagabb emberei listáját. Nem sokat változik, eléggé állandó.

2020. ápr. 15. 21:20
 22/31 A kérdező kommentje:

17

Olcsó szórakozás, nem túl hülye gyerekeknek: Vajon ki lehet a kérdező? Vajon milyen más kérdéseket tett fel? Próbáljunk meg belinkelni ide más kérdéseket amit lehet, hogy ő tett fel, hogy hátha ezzel kizökkentsük.

Mire a kérdező:

2020. ápr. 15. 21:24
 23/31 anonim ***** válasza:
72%

Veled nem tudom, milyen szerződéseket akarnak aláíratni, kérdező, de én teljes mértékben szabad vagyok.

A jövedelmnek pedig semmi köze az iq-hoz. Aki többet termel, az többet keres. Ennél igazságosabb rendszert hova akarsz?

2020. ápr. 15. 21:27
 24/31 A kérdező kommentje:

23

De az a gond ezzel az okfejtéssel, hogy az elit már nem is termel semmit, neki termelik ki a jövedelmet a hangyák :)

Ja, hogy másokat dolgoztatni érték? :) Abban én is és még sokan mások jók lennének, csak sajnos hiányzik nekünk a pofa ahhoz.

2020. ápr. 15. 21:32
 25/31 anonim ***** válasza:
80%

Senki se tart vissza hogy egyéni vállalkozó legyél, majd kiépíts egy nyereséges vállalatot. Mert igen, ez hatalmas érték tud lenni. Mi ebben a fura?

Vagy ha ez neked nem megy, akkor látod, itt a különbség amiért te csak a töredékét termeled olyasvalakinek egy vállalatot épített fel, és természetesen ez azt jelenti hogy a kereseted is csak a töredéke lesz.

2020. ápr. 15. 21:37
 26/31 anonim ***** válasza:
72%

"a javak nincsenek igazságosan elosztva a Földön"

Igazság... ebbe végképp ne menjünk bele. Egyébként igen, így van, csak még mindig nem értem a kérdés célját. Forradalmat szeretnél? Akkor Youtube, Facebook, stb. Vagy csak lelki simogatás kell?

Mondtam én az elején, hogy Marx bácsinál kötünk ki. Úgy látszik megint (vagy te is) a 160 kommentnyi teljesen parttalan vitára hajtasz. (Ld: #9)

2020. ápr. 15. 21:42
 27/31 A kérdező kommentje:

26

Tehát két opcióm van?

1. Lázadást keltek

2. Hallgatok és beletörődök a helyzetbe

Szerintem ezek végletek és egyik sem vezet feltétlen jó eredményre.

Szerintem a tények megvitatása (és nem tagadása) mindenki érdekét szolgálja. És ha szemellenzőt használunk az meggátol minket abban, hogy egy jobb világot alkossunk.

Én nem tudnék egyedül ilyesmit megteremteni. Ehhez tömegek kellenek és rengeteg vélemény, tudás stb. Sok ember tudása, főleg egy átmeneti időszakra.

2020. ápr. 15. 23:28
 28/31 Koplárovics Béci ***** válasza:
69%

"Tehát két opcióm van?"

Legalább három. Az is opció, hogy elgondolkodsz azon, hogy mekkora hülyeséget beszélsz. És hidd el, hogy ez a legjobb lehetőséged. Menni fog?

2020. ápr. 16. 07:45
 29/31 anonim ***** válasza:
82%

A rabszolgatartást a feudális hűbéri rendszer váltotta fel, nem a munkaszerződés. Az későbbi, a kapitalizmus fő profilja.

Elég sok zavaros fogalom keveredik itt. Az emberi jog is, a szabadságjog is egészen mást jelent. Meg a tagadásuk is.

Az emberi jogok a társadalmi fejlődés termékei, akkor kerültek előtérbe, mikor már eléggé fejlett lett az emberiség ahhoz, hogy az életvitelhez szükséges szerepek erősen differenciálódjanak. Ma az emberi jog lényegében annyi, hogy minden ember egyforma jogokkal születik, ezért minden területen azonos feltételekkel versenyez egy szerep elnyeréséért. A bíróságon etnikuma, vallása és egy sor tulajdonsága alapján nem különböztethető meg. Ha a nőknek például egyanazért a munkáért kevesebb pénzt adnak, az az emberi jog megsértése. A szabadságjog ebből következik.

E jogokat egy adott országban törvények szabályozzák, így például a munka világát is. Ott azonban a gazdasági helyzet ezt befolyásolhatja. Például egy ország kijelenti, hogy ott 160 órát kell munkában tölteni havonta. Egy fejlettebb ország mondhatja, hogy nála viszont 132 órát, vagy egy fejletlen, hogy nála 192 órát. A törvények szabályozzák a szerződéskötés módját és érvényességét is. Sokféle törvény van, ezt illetékes nemzetközi fórumok vizsgálják, és eszerint tesznek ilyen megállapításokat: itt magasfokú a demokratikus berendezkedés és maximálisan tiszteletben tartják az emberi jogokat. Másutt: erősen hiányos demokratikus berendezkedéssel, sok emberi jog fellazításával (kétértelműségével), sőt megsértésével hajlik a diktatórikus berendezkedés felé. Magyarországra ez utóbbi megállapítás érvényes.

A munkaszerződést is a törvény szabályozza. Nálunk féloldalúan. Nálunk a dolgok nem az egyensúly, hanem a hatalom ereje szerint alakulnak. Így teljesen elképzelhető egy olyan jogszerű munkaszerződés, amely sok előnyt ad a munkaadónak a munkavállaló rovására. Mivel a dolgokat az erő határozza meg, ezt az állapotot csak a hatalom megszüntetésével lehet megváltoztatni.

2020. ápr. 16. 14:29
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

"Én nem tudnék egyedül ilyesmit megteremteni. Ehhez tömegek kellenek"

Mondtam, hogy proletárforradalom lesz. :)

"Mivel a dolgokat az erő határozza meg, ezt az állapotot csak a hatalom megszüntetésével lehet megváltoztatni."

És milyen lesz egy hatalom nélküli állam? A változtatás szép, csak előbb gondoljuk végig, hogy mi lesz utána. Nézzünk vissza a történelemben és tanuljunk a már elkövetett hibákból.

Egyébként értem én a lázongás okát, sőt én is tapsztalom, csak az ezen való elmélkedésnek muszáj konstruktívnak lennie, különben tényleg csak kollektív panaszkodás lesz, vagy rosszabb esetben többet ártunk, mint használunk. Az is igaz, hogy ha tömegek egyetértenek és közösen lépnek fel, akkor nyomást lehet gyakorolni a hatalomra. Ez az internetadónál működött, de pl. a magánnyugdíj-pénztári nagy lenyúláskor (stb.) már nem igazán. Ezek elég konkrét problémák (lenne még százszámra), a munkaügy viszont nehezen megfogható, nagyrészt jogi jellegű probléma. Én mondjuk drukkolok a változáshoz, csak az átgondolt, racionális, tervezett legyen. (A rabszolgaságot idekeverni inkább populista, mint racionális.)

2020. ápr. 16. 14:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!