Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A rabszolgatartást a munkaszer...

A rabszolgatartást a munkaszerződés váltotta fel és vitte tovább?

Figyelt kérdés
Gyakran hivatkoznak a munkaszerződésre, amikor az ember emberi szabadságjogaira hivatkozik. Hát igen szabadságjog, de a munkaszerződésed azt felülírja....lehet hallani az okosoktól elég gyakran!
2020. ápr. 15. 15:03
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

8

Nem az a baj, hogy van egy ilyen ellátó rendszer, hanem az amikor ez a rendszer fölé van rendelve az embernek. Amikor az emberek a rendszerért vannak és nem a rendszer van az emberért, mint valami bálvány, vagy szektához hasonlítható módon. Ez itt a fő probléma és nem az, hogy az emberek rendszerbe fejlődnek. A rendszer is lehet sokfajta, lehet hasznos, lehet jó, lehet kizsákmányoló, lehet igazságos és igazságtalan. Amíg a rendszer tetején álló elit az összes vagyon 97%-a felett uralkodik és jövedelmük az a többi átlagjövedelme 100,000-szerese addig nem beszélhetünk igazságos rendszerről. Ebből látszik, hogy a rendszer nem a köznépért van, hanem magáért a rendszerért is a felső szinten álló szűk elitért.

Én még egy olyan rendszerben is szívesebben eléldegélnék, amely ennyire nem technologizált, hanem mindenki termel illetve saját telkén előállít javakat és elcserélni ezeket a javakat más termékekre vagy szolgáltatásokra amire szüksége van.

Ez vidéken ahol én nőttem fel nagy szokásban volt és a pénz rendszer mellett működött is mint párhuzamos rendszer, a szomszédok egymást így segítették.

Ez a pénzrendszer nékül is működne, ám tény, sokkal csendesebb, nyugodtabb és kevésbé technologizált világban élnék...amit egyesek nem tudnának elviselni, míg mások mint én igen.

2020. ápr. 15. 17:45
 12/31 anonim ***** válasza:
94%

"Ez a pénzrendszer nékül is működne"

Most is ez működik, a pénz csak csereeszközlént funkcionál az általad termelt és az általad felhasználni kívánt javak között.

2020. ápr. 15. 17:49
 13/31 A kérdező kommentje:

12

De a pénzrendszer az elit érdekei érvényesítését szolgálja, túl sok hatalmat ad nekik, az értékük és átaluk megtermelt valós javak többezerszeresét.

Ha nem lenne a pénz hanem csak a valós javak, akkor az igazságosabb jövedelem eloszláshoz vezetne.

Nem mondhatod, hogy igazságos az a rendszer amelyben a felső 10,000 birtokol szinte mindent, még a földet is amin jársz.

2020. ápr. 15. 17:51
 14/31 Koplárovics Béci ***** válasza:
90%

"Vállalkozhatok is igen. Csahogy az hatványozottan munkaszerződés, a vállakozók akiket ismerek mind idegbeteg, agybajos és idejekorán el fognak patkolni."

Akkor rossz vállalkozókat ismersz. Jó, az eddigi munkáidról is sokat elárul az, hogy rabszolgaságként tekintesz a munkára. És abból a helyzetből nem is fog kitörni egy ember.

2020. ápr. 15. 18:04
 15/31 anonim ***** válasza:
78%
És ilyenekkel utazom egy metrókocsiban... Ez rémisztő.
2020. ápr. 15. 18:07
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

"De a pénzrendszer az elit érdekei érvényesítését szolgálja, túl sok hatalmat ad nekik, az értékük és átaluk megtermelt valós javak többezerszeresét."

Ez nem a pénzen múlik. Ha eltörölnéd a pénzt, egy ügyes vállalkozó akkor is kiépíthetne egy olyan vállalatot, ami nagyságrendekkel hatékonyabban működik, mint bárki aki egyénileg akar megtermelni mindent. Ez persze azt jelenti hogy nagyságrendekkel több értéket is állít elő.

2020. ápr. 15. 18:15
 17/31 anonim ***** válasza:
85%

Ez ugyanaz a kérdező, és persze ugyanolyan hülye is maradt, mint az előző kérdésénél.

Ha bárki válaszol neki, arra csak ismét valamilyen egetverő hülyeséget fog mondani.

Valamilyen elmebeli problémája van, amit itt vezet le.

2020. ápr. 15. 18:26
 18/31 Koplárovics Béci ***** válasza:
94%

"De a pénzrendszer az elit érdekei érvényesítését szolgálja, túl sok hatalmat ad nekik, az értékük és átaluk megtermelt valós javak többezerszeresét."

Pénz nélkül pedig az erő vagy az ész dominálna. Lehet, hogy mondjuk az erő dominanciájában egy kicsit előrébb lennél, de még ez sem biztos. A másik lehetőségre pedig már kitértem korábban.

2020. ápr. 15. 18:29
 19/31 Koplárovics Béci ***** válasza:
80%

" vidéken ahol én nőttem fel "

Jaaaj, véletlen vettem észre. Huszár Géza (alias Gáspár Sándor) tudod mit mondott erre, ami azóta szállóigévé vált?

https://www.youtube.com/watch?v=1gaRoBWdKKk

2020. ápr. 15. 18:32
 20/31 anonim ***** válasza:
80%
Na jó, kérdező, akkor most mit szeretnél hallani? Bólogassunk? Lázadjunk? Megint kiosztjuk Marx Tőkéjét és egy hét múlva megvitatjuk egy szemináriumon?
2020. ápr. 15. 20:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!