Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A szláv nyelvek többsége...

A szláv nyelvek többsége miért hasonlít masszívan?

Figyelt kérdés

Egy szlovént,szerbet,horvát,bosnyák nyelvet elsőre totál lehetetlen megkülönböztetni, de mondjuk egy szerbet az ukrántól is. Szlovák,cseh,lengyel,fehérorosz,orosz,bolgár mind hasonló nyelvtanilag de főleg artikuláció szempontjából is!

Ellenben mondjuk a germán nyelvcsalád tagjait azonnal meglehet különböztetni első hallásra is. Pl:angolt némettel lehetetlen összekeverni, de a hollandot is fellehet ismerni első hallásra ugyanúgy mint egy jellegzetes svéd nyelvet!

A latin nyelveket sem lehet olyan nagy mértékben összekeverni.. egy francia egyáltalán nem hasonlít az olaszhoz a spanyolhoz,románhoz! Tehát más nyelvcsalád nyelveit nem tudjuk összekeverni első hallásra,de ezek a szláv nyelvek mind egyformák.

2019. nov. 28. 18:47
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Mondjuk a frncia egy dunnyugó orrhang nyelv nem?

A germánok szerintem nem ilyenek,de a latin nyelv sem.

2019. dec. 4. 07:34
 12/17 Wadmalac ***** válasza:

"A germánok szerintem nem ilyenek"

Kiejtésre elég extravagáns, ha mondhatom ezt.

Úgy nem mutat sok hasonlóságot a tipikusabb latin nyelvekkel sem.

De szókészletében nagyon erős a germán befolyás.

2019. dec. 4. 08:57
 13/17 mustafa33 ***** válasza:
57%
Aki nem tud szláv nyelveket, sem latinokat, hallásra simán rokonnak tartaná a portugál beszédet a lengyellel. Így valahogy lettünk "rokonok" a lappokkal.
2019. dec. 17. 03:22
 14/17 anonim ***** válasza:

A kiejtésnek semmi köze a nyelvek rokonságához.

Utolsó, a portugál és a lengyel rokon nyelvek (indoeurópai nyelvcsaládba tartozik mindkettő). :)

2019. dec. 17. 16:59
 15/17 mustafa33 ***** válasza:
57%
Ja, a bantu néger is rokon az eszkimóval. Ádám és Éva után... Attól füg milyen mélyen merülünk a múltba. De a kérdés csak a szláv nyelvekről szólt, tehát meg van adva a "mélység". Ami a "hangzás hasonlóságot" illeti, az csak egy érzéki jelenség. Hallottam már echte morvát echte palóc kiejtésel říkálni a csehet, pedig az illető hírét sem hallotta a palócoknak, egyszerűen ott náluk is van ilyen.
2019. dec. 19. 23:59
 16/17 anonim ***** válasza:
Nincs olyan nyelv, hogy bantu néger... Egyébként egy kialakult beszélgetésre reagáltam a hozzászólásomban, nem konkrétan a szlávokkal kapcsolatban. De ha már felhoztad, hogy mindenki rokon Ádám és Éva után, ez a nyelvtörténetben nem ilyen egyszerű (eleve a vérségi leszármazásnak semmi köze a nyelvtörténethez, de most ez mindegy), mert nincs eldöntve, hogy egy közös ősnyelvből ágazott szét több irányba a nyelvek fejlődése, vagy egymástól függetlenül több gócpontban alakultak ki a nyelvek, majd ezek ágaztak szét... Szerintem inkább az utóbbi az igaz.
2019. dec. 20. 12:56
 17/17 mustafa33 ***** válasza:
Egy szóval sem írtam, hogy a bantu néger vagy eszkimó NYELV. Ez egy példa volt arra, hogy miket vagy kiket lehet egymásal rokonítani sokféle módon. A nyelvek kialakulásának több gócpontja szerintem nem is vitaható. A konkrét kérdéssel kapcsolatban, a hasonlóságról szólló válaszommal arra mutattam rá, hogy a hasonlóság nem mindig a rokonság bizonyítéka. Hogy a genetikai rokonságnak nincs köze a nyelvrokonsághoz, erre éppen a szlávok esete a bizonyíték.
2019. dec. 20. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!