Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelent az, hogy a középkor...

Mit jelent az, hogy a középkorban a nemesek számára hetedíziglen nem volt szabad rokonokkal házasodni?

Figyelt kérdés
2010. júl. 14. 13:00
 1/5 anonim ***** válasza:
77%

Mit nem értesz ezen?

Azt, hogy mit jelent a hetedíziglen?

Az íz egy genealógiai fogalom, ami a két rokon közötti távolságot fejezi ki.

Egy íz távolság van a szülők és a gyerekek, illetve a testvérek között. Két íz van a nagyszülők és unokáik, illetve az unokatestvérek között.

Tehát akivel hetedízigleni rokonod az, akivel a legközelebbi közös ősötök hét generációval korábban élt. Vagyis pl. a szépapád testvérének a szépunokája.

A középkori nemeseknél ennél közelebbi rokonok (unokatestvérek, másod unokatestvérek, ne adj Isten nagybácsi az unokahúgával, mert erre is van példa) nem köthettek házasságot, legfeljebb pápai engedéllyel.

Az ötödik lovas

2010. júl. 14. 13:21
 2/5 anonim ***** válasza:
Viszont az uralkodók összeházasodhattak a testvéreikkel is.
2010. júl. 14. 15:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Mondj rá akár csak egy példát is!

Az unokatestvéreikkel valóban, de ahhoz is pápai engedély kellett.

Az ötödik lovas

2010. júl. 14. 15:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Bocsáss meg, úgy olvastam, hogy előfordult, ám mivel a középkori történelmet nem szeretem, (és nem tanulmányozom) csak ha hóbe-hóba olvasok róla valamit marad meg.
2010. júl. 14. 15:57
 5/5 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy pl Ferenc József és a felesége is unokatesók voltak.

De itt lehet tanulmányozni a nemesség házasodási szokásait.

A Magyar családok:

[link]

Nemzetközi dolgok:

[link]

Pl Diana hercegnő édesapja és Sir Winston Churchill hatodfokú unokatestvérek voltak.

2010. júl. 21. 02:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!