Miért mondják azt, hogy a magyarban mincs szenvedő szerkezet?
Figyelt kérdés
A tanárok mindig azzal jönnek, hogy nincs olyan, hogy "a macska fel van mászva a fára", aztán megkérdezik, hogy "mi volt mára feladva", és ez csak egy példa volt.
Vagy:
- a kocka el van vetve
- túl van tárgyalva
Ezekhez mit szóltok?
2010. júl. 6. 16:29
11/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ!
A -tatik, -tetik nekem kicsit furcsán és erőltetetten hat, tudom, hogy régebben többször használták, de akkor már maradok a germanizmusnál.
Azért kérdeztem meg egyábként, mert szerintem a szenvedő szerkezet hasznos, gazdagítja a nyelvet.
pl.:
-Leesett a toll!
Ha az, akinek mondjuk, nem reagál, kis idő múltán mondhatjuk:
-Még mindig le van ám esve! (Vagyis vedd már fel végre!)
Nyomatékosító szerepe van, a dolgok állapotára hívja fela figyelmet.
2010. júl. 6. 22:59
12/12 anonim válasza:
Érdemes a Belga A-Á számát meghallgatni (a Platina lemezről azt hiszem, ingyenesen elérhető a honlapjukról), abban nagyon sok ilyen nyelvtani szerkezetet felsorolnak, ami SZINTE MÁR szenvedőnek hangzik. De amúgy létezik szenvedő magyarban, és néha még használjuk is, mert az esik kézre. Angolban én ritkábban látom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!