Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért használnak sok irományba...

Miért használnak sok irományban római kis (! ) betűket?

Figyelt kérdés
Mint köztudott csak nagy betűik voltak. Ennek ellenére különböző tanulmányokban, könyvekben, főleg tartalomjegyzékben, hivatkozásokban, források felsorolásánál nem átallanak (i) (ii) (ix) formátumú szörnyszülötteket használni.
2018. nov. 7. 22:09
 1/5 anonim ***** válasza:
71%

Ezt nem egészen értem. Te miért használsz internetet, amikor – mint köztudott – nekik egyáltalán nem volt internetjük?

Másrészt az, hogy többféleképpen is lehet írni a számokat lehetőséget ad a számozott lista különféle szintjeinek jobb elkülönítésére.

2018. nov. 7. 22:17
 2/5 A kérdező kommentje:

Abszolut nem érted a kérdést. Az elkülönítésre számokat használnak. Nem tilos, sőt célszerű, igen. Még római számokat is lehet. De ezek nem számok. Ezek i-i-i, meg ivé, meg ikszi. Semelyik nyelvben sem jelölnek ilyen karakterekkel számokat, bár amúgy is egyértelmű a felsorolásban, hogy az ókori Rómában használtakról van szó, ennél meg végképp egyértelműen kijelenthetjük, hogy ezek ott ilyen formában nem léteztek.

Az internet meg hogy jön ide?

2018. nov. 7. 22:54
 3/5 anonim ***** válasza:
83%

Úgy jön ide az internet, hogy azt sem használták a rómaiak, de te most mégis használod. Miért ne szabadna új dolgokat kitalálni és használni? Mikor én láttam először az i, iv, vii, ix,… számozást, akkor nekem is fura volt, de hát ez van, meg lehet szokni. Nekem elég gyorsan meg szokott lenni fejben, hogy egy kisbetűnek melyik nagybetű a párja, és akkor az is megvan, hogy az mdcxli az MDCXLI-nek felel meg, ami 1641. Ha nem tetszik, akkor ne használd.

Az idők változnak, a karakterek is, a nyelv is. Egy magyartanárom azért szólt ránk, hogy a római számokat nem szabad alá meg fölé húzni, és most is mérges lenne, hogy az III az nem jó, mert talpas betűtípussal jelenik meg, tehát alá meg fölé van húzva. (Egyszer tényleg újra kellett nyomtatnunk emiatt a fali újságot, hogy a római számokat talpatlanra cseréljük.)

Szóval a kérdésedre, hogy miért használnak ilyeneket, az a válasz, hogy „mert miért ne?” Az még önmagában elég gyenge érv, hogy a rómaiak meg egyéb népek ezelőtt 1000 évvel még nem használtak ilyeneket. Ha legalább félreérthető lenne vagy valami… De hát elsőben minden betűt a nagy- és kisbetűként egyszerre tanultunk, innen kezdve meg elég egyértelmű, hogy mit fejez ki az ix (gondolom, ezért is terjedt el, miután valami dizájner kitalálta; ha a cirill ábécé írott betűit használta volna sorszámozásra, azt biztos nem veszi át senki).

2018. nov. 7. 23:29
 4/5 anonim ***** válasza:
75%

A rómaiak eredetileg valóban nagybetűkkel írták a számokat, de a középkorban a köznép már kisbetűkkel is elkezdte használta őket, szóval ebben nincsen semmilyen szabálytalanság vagy szörnyszülöttség.

Továbbá a CMOS* a következőképpen ajánlja a felsorolás szintezését:

I. A. 1. a) (1) (a) i)

Tehát a felsőbb szintek nagy betűkkel kezdődnek, mögöttük pont, majd az alsóbb szintek felé haladva bejön a zárójelezés és a kisbetű. Nem tudom észreveszed-e, de a legutolsó "i)" az egy kisbetűkkel írt római szám.

* [link]

2018. nov. 8. 01:17
 5/5 anonim ***** válasza:
55%
A szokás az angol nyelvterületről származik, akik a kisbetűk használatának elkezdése után a római számokat is kisbetűkkel írták. Nekünk csak azért szokatlan, mert viszonylag későn találkozunk vele, és mivel az ember konzervatív, azért ezt nehéz megszokni.
2018. nov. 8. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!