Hogy írjuk helyesen ezeket a szavakat?
Ezt egy afféle tesztnek szánom, kíváncsi vagyok, mennyire ismeri az átlagember ezeknek a szavaknak a helyesírását (eddig az a tapasztalatom, hogy nem igazán).
1. ventilátor - ventillátor
2. muszály - muszáj
3. foghagyma - fokhagyma
4. aszimmetrikus - asszimetrikus
5. omega - ómega
6. naív - naiv
7. akkumulátor - akkumlátor
8. hírdetés - hirdetés
9. dicsér - dícsér
10. szervíz - szerviz
:D
Te eddig utolsó hibátlan, biztos jól megnézted a szótárt? :D
Kezdesz megingatni :) A dícsér szó, a megdícsér, vagy dícséret szóból van, vagy jelent mást is? Mert lehet van más jelentése is, és akkor simán lehet rövid i. :D
Most már jól jönne egy eredményhirdetés. Én eléggé biztos voltam a válaszaimba, aztán ki tudja, lehet hogy tévedtem valamelyiknél :)
1. ventilátor - a latin ventilare szobol, ott is csak egy l van, tehat minek duplazni
2. muszáj - ez igy van, meg kell tanulni és kész
3. fokhagyma - eta zsizny
4. aszimmetrikus - az "a" betu még a gorogbol szarmazo fosztoképzo, a szimmetrikus szot meg mar igy ismerjuk és nem sszimetrikusként
5. omega - semmi memorizalni segito érdekességet nem tudok hozzafuzni, azt sem értem hogy egyaltalan a hosszu o hogy merult fel
6. naiv - erre is elég egy szotarat hasznalni, ha nem szeretsz lapozgatni, ajanlom figyelmedbe a kovetkezot: [link]
7. akkumulátor - megtalalod benne a latin cumularer = felhalmozni igét, semmi ok ra hogy elhagyjuk belole az egyik u betut
8. hirdetés - valoban egy hir hosszu i, de az ige és egyéb képzodmények mar nem
9. dicsér - dics, dicsõ, dicstõl, dicses, dicséret, sehol egy hosszu i, talan valaki elnépieskedte ilyen hulyén irva, de szépen magyarul az bizony rovid i.
10 szervíz - szerviz - bizony mindketto lehetséges, az elobbi akkor ha "felszolgal, szervíroz" értelemben mondod, rovid i-vel meg egy javitomuhelyt jelent.
Gratulálok a kérdés feltevőjének, tényleg sokat hibáztam bakker :D
Tudjátok mi az érdekes?
írjátok ide bele az omegát, és az ómegát :D bexarás.
Nos, a helyes válaszok a következők voltak:
1. ventilátor
2. muszáj
3. fokhagyma
4. aszimmetrikus
5. ómega
6. naiv
7. akkumulátor
8. hirdetés
9. dicsér
10. szerviz
Aki nem hiszi, járjon utána (A Magyar Helyesírás Szabályai segítségével ellenőrizhető).
Helyes válaszolók:
19:11, 19:54, 20:19
Ha bármelyikőtök helyesírás-ellenőrzőt használt, azt diszkvalifikáljuk :D
ventilátor, muszáj, fokhagyma, asszimetrikus, omega, naiv, akkumulátor, hirdetés, dicsér, szerviz
Ez a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!