Hogy értenétek?
Itt van még egy kép, ami Berlinben készült.
Az eddig mutatott képek is Berlinben készültek, vagy nem feltétlenül?
Nem feltétlenül!
Nem lehet megállapítani, hogy az előzők is Berlinben készültek. Sőt azt se lehet megállapítani, hogy több képet mutattak eddig, lehet csak egyet...
Nem feltétlenül.
"Nézd, ezek rólam készültek Párizsban! Ezen a pár fotón Londonban vagyok. Ja, és majd elfelejtettem! Itt van még egy kép, ami Berlinben készült."
Élőbeszédben a hangsúlyozásból meg lehetne állapítani. Feltéve, hogy a beszélő nyomatékot ad az alábbi dolognak:
Az "egy" az számnév-e, vagy határozatlan névelő. Amennyiben számnév, akkor az előző képek is Berlinben készültek. Azonban ha határozatlan névelőről (egy, azaz egy a sok közül) van szó, akkor a többi kép készülhetett máshol is.
Lehet, hogy erőltetett magyarázat, de az "egy" szónak kétségtelenül több jelentése van.
a #4 nekem már magas,
de valóban nem lehet ennyiből megállapítani, hogy mi a szitu.
és még annyi (ha már finomságok), hogy ha választékosan kell fogalmazni, akkor ebben a mondatban nem "ami", hanem "amely"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!