A magyar nyelvben, mi értelme van a "Ly" betű használatának?
Figyelt kérdés
Miért nem elég csak az egyik betű, a "J" vagy a "Ly"? Szerintem teljesen felesleges az egyik, ti hogy gondoljátok?2010. jún. 11. 10:01
41/48 anonim válasza:
Az értelme nem a hasznosságában keresendő, csak egy érdekes nyelvi maradvány.
44/48 anonim válasza:
mert különben nemtudnánk leírni azt: lyuk.
45/48 anonim válasza:
Kiejtésben semmi különbség nincs a két hang között de általános iskolás tanárnőm megvolt róla győződve hogy van! Hogy mi azt ő sem tudta elmagyarázni nekem vagy én voltam a hülye de ő hallotta a különbözőséget! Amúgy szerintem is egy totálisan felesleges a mai nyelvben!
46/48 anonim válasza:
Nem csak mi nyelvünkben van benne ez a hang. (Nálunk inkább már csak volt)
Szlovákban: Ľ
Oroszban: ль
47/48 anonim válasza:
Magyartanárom azt mondta, hogy töténelmileg egészen más volt a két hang kiejtése, kisebb eltérések a nyelvjárásoknál a mai napig vannak
48/48 anonim válasza:
palatizált "L" hang, hasonlóan a n->ny, d->gy, t->ty palatizációhoz, csak valamiért a magyar nyelvből eltűnt. Ahogy előttem írták, több szláv nyelvben megvan még ez a hang.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!