A magyar nyelvben, mi értelme van a "Ly" betű használatának?
A tájszólás, az a helyes szavak átalakulása. Vagy régen úgy használták, de már nem.
Írj egy helyesírási szótárat (mert a mostaniakban ezek nincsenek benne). Meg írj új szabályokat. Akkor talán elfogadható lesz, amiket írtál. Csak nem tudom ki engedné ezt meg...
Tovább nem vitatkozok.
Én korcs? Köszi. :D
Te meg egy nagy bunkó, nem bírod megérteni, hogy az nem helyes? Sehol nincs olyan szó. Akkor én most kitalálom, hogy pl. a "számÍtógép" legyen "számÉtógép". Az én családom így fogja használni... egyre többen fogják így használni... ez is helyes lesz?
Szóval... nincs olyan, hogy magyar nyelv és tájnyelv megkülönböztetése: magyar nyelv van, ami szociolingvisztikai rétegződése szerint három kisebb csoportra - köz- és irodalmi nyelv (amiben nincs "hallik"), területi nyelvváltozatok (nyelvjárások), valamint társadalmi nyelvváltozatok (pl. diáknyelv, szaknyelvek) - oszlik.
Ezt a dolgot fontos tisztázni :)
És még annyit, hogy az Osiris biztosan téved, mert ha történeti szempontból megvizsgáljuk a magyar nyelvet, akkor kiderül, hogy köz- és irodalmi nyelv (amit itt mindenki "hivatali"-nak nevez) egy nyelvjárásból (vagy, ahogy a ti vitátokban szerepel - tájnyelv, tájszólás) alakult ki: ez pedig a tíz nagy magyar nyelvjárás közül az Észak-Keleti nyelvjárás.
Következésképp: a "tájnyelv" nem a "hivatalos" nyelv elkorcsosulása, mert a nyelvjárások sokkal régebbiek...
Illetve nem az Osiris, hanem én :P A hozzászólásom valójában ugyanaz... :P
És amúgy, ha idővel létrejönne egy olyan szó, hogy "számétógép" (ami hangrendileg a magyar nyelvben SOSEM fog létrejönni, mert ennek a nyelvnek a rendszere és szabályai ezt nem engedik meg SOHA), akkor bizony helyes lesz - csak nem a köznyelv része.
"Miért nem elég csak az egyik betű, a "J" vagy a "Ly"? Szerintem teljesen felesleges az egyik, ti hogy gondoljátok?"
máshogy gondolom - azért jelöljük más betükkel, mert különböző hangot takarnak, a két hangot máshol képezzük.
ezt még, azok is hallják, kik nincsenek ennek tudatában - azért írják oly' gyakran a "muszáj"-t ly-nal, mert ly-os az ejtése.
a "hallik"-kal nincs semmi baj.
semmilyen szabály nem tiltja, hiszen a "látszódik"-nak gyakoribb a "látszik" formája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!