Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A magyar nyelvben, mi értelme...

A magyar nyelvben, mi értelme van a "Ly" betű használatának?

Figyelt kérdés
Miért nem elég csak az egyik betű, a "J" vagy a "Ly"? Szerintem teljesen felesleges az egyik, ti hogy gondoljátok?
2010. jún. 11. 10:01
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:

háj, hálik.

báj, bálik.

alj, allik.

baj, balik.

haj, halik.

vaj, valik.

fúj, fúlik.

táj, tálik.

Ezeknél nem működik.

2010. jún. 11. 23:10
 22/48 anonim ***** válasza:
4%

Ezek olyan parasztosan hangzanak, lehet van benne igazság xD

egyébként kicsit gyakorolgattam, semmiféle kiejtés beli különbséget nem éreztem, amikor kiejtettem a két j-t, úgyhogy én mától nem írok ly-t. xD

A fojam vagy fojó egy ojan természeti képződmény, amiben fojton fojvást fojik a cseppfojós fojadék. :D

2010. jún. 12. 00:36
 23/48 A kérdező kommentje:

Én is gondoltam már erre, hogy nem fogom írni. :D

De most, hogy olvastam az előttem szóló utolsó mondatát... Rájöttem hogy zavar. :O

2010. jún. 12. 10:41
 24/48 anonim ***** válasza:
Papagályjuk!
2010. jún. 12. 13:40
 25/48 anonim ***** válasza:
84%

"háj, hálik.

báj, bálik.

alj, allik.

baj, balik.

haj, halik.

vaj, valik.

fúj, fúlik.

táj, tálik.

Ezeknél nem működik."

Nem az a szabály, hogy az értelmes szónak igének kell lennie, (lehet főnév is) ezért:

Balik - értelmes, mert a bali egy hal, annak többes száma balik.

Valik - értelmes, a Vali többes száma.

A hajhoz dupla l-les verziót kell csapni (hallik), ami értelmes.

A bálik szintén nem helytelen szó, bár nem használjuk, több báli dologról beszélünk. Nyögve nyelős. de a szabálynak megfelel.

Szóval ne haragudj, de az hogy te egy bunkó vagy, aki nem ismeri (fel) a saját nyelvének a szavait, még nem jelenti azt, hogy a magyartanárnak nem volt igaza.

2010. jún. 15. 10:27
 26/48 A kérdező kommentje:

Hát én nem ismerek olyan halat, hogy "bali", ez nem a hivatalos neve. Csak biztos olyan, mint a "potyka".

Valik... ez csak egy becenév, ez nem helyes. Amúgy is a neveket, nem szoktuk többesszámban használni.

Hallik? :D:D Ilyen sincs a magyar nyelvben, csak a tájszólásban... Magyarul: hallatszik.

Végül a báli sem lehet többes számban, ez is helytelen, egyáltalán nem felel meg a szabálynak.

Akkor ki a bunkó? :D

2010. jún. 15. 13:33
 27/48 anonim ***** válasza:
100%

"Hát én nem ismerek olyan halat, hogy "bali", ez nem a hivatalos neve. Csak biztos olyan, mint a "potyka"."

Ezt megnyerted.

"Valik... ez csak egy becenév, ez nem helyes. Amúgy is a neveket, nem szoktuk többesszámban használni."

Attól, hogy becenév, még helyes. Egy teljesen helyes tiszta magyar szó, mint a Józsi. Attól, hogy nem SZOKTUK így használni, még helyes. Azért álljon már meg a menet, nehogy már a "rózsaszín elefánt" nyelvtanilag helytelen kifejezés legyen azért, mert az elefánt igazából nem rózsaszín. Ez egy nyelvtanilag korrekt kifejezés, biológiailag nem korrekt, de ezt szét kell választani. Tehát Valik igenis lehetnek. Mondhatom például, hogy három Vali nevű barátnőm volt, mindhárman megcsaltak, én már nem bízom a Valikban. Na? Helytelen?

"Hallik? :D:D Ilyen sincs a magyar nyelvben, csak a tájszólásban... Magyarul: hallatszik."

A tájszólás a magyar nyelv része. Megint csak, nehogy már az határozza meg a magyar nyelvet, amit a te elkorcsosult nyelvhasználatod megenged. Bocs, de ha te 10%-át használod az anyanyelvednek, az csak téged minősít. Egyébként nem (csak) tájnyelvi, hanem irodalmi a hallik, de mindegy. Vagy szerinted Arany János nem tudott magyarul, csak te? "Azután a máglyák tüzei lankadnak,

Kevés nesze hallik a pihenő hadnak." (Arany János: Buda halála)

"Végül a báli sem lehet többes számban, ez is helytelen, egyáltalán nem felel meg a szabálynak."

Már milyen szabálynak nem felel meg? Mutasd meg azt a szabályt, mely szerint egy melléknév nem főnevesülhet. Attól, hogy nem nagyon használjuk, még megfelel minden szabálynak. (Nem igazán mérvadó, de pl a Word sem húzza alá.) Megint csak a rózsaszín elefánttal hozakodnék elő, szóval a nyelvenek egy jó eleme, csak nemigen használjuk.

"Akkor ki a bunkó? :D"

Én is ezt kérdem.

2010. jún. 15. 14:53
 28/48 A kérdező kommentje:

Valik megcsaltak?

Esetleg csak Valiék csalhattak meg...

Jó, akkor te írjál tájszólással egy hivatalos levelet, vagy akármit... Én sehol nem hallok ilyen szavakat, max. a parasztoktól. Az írók csak azért is írtak ilyen szavakat, hogy rímeljen. Nem egy ilyen eset van.

Írj egy szerinted helyes mondatot, a "bálik" szóval. Én majd vissza írom neked, hogy hogy van tényleg helyesen.

2010. jún. 15. 20:23
 29/48 anonim ***** válasza:
sztem is kiejtés
2010. jún. 15. 20:28
 30/48 anonim ***** válasza:
82%

"Valik megcsaltak?

Esetleg csak Valiék csalhattak meg..."

Ebből is látszik, hogy mennyire vagy képes a saját nyelved árnyalatnyi különbségeit felfogni.

Valiék ugyanis azt jelenti, hogy Vali és társai, azaz egy csoport. Vali, Juli, Piri, akik mindig együtt mennek mindenhova, nos ők lennének Valiék, de nem ugyanúgy hívják őket. Azonban Kiss Vali, Balogh Vali és Tóth Vali, akik egymást nem ismerik (és ezt én mint beszélő éreztetni akarom), akkor azt mondom, hogy a Valik, akiket eddig megismertem, csalfák. Ha azt mondanám, hogy nem bízom Valiékban, akkor Valiban, Piriben és Juliban (az általuk alkotott csoportban) nem bíznék, ha nem bízom a Valikban, akkor a világ összes Valiját beleértem.

"Jó, akkor te írjál tájszólással egy hivatalos levelet, vagy akármit... Én sehol nem hallok ilyen szavakat, max. a parasztoktól. Az írók csak azért is írtak ilyen szavakat, hogy rímeljen. Nem egy ilyen eset van."

A hivatali nyelv megint egy al-esete a megyar nyelvnek. Nehogy már csak az alkossa a magyar nyelvet, ami a hivatalos levelekben szerepel. Az, hogy te kitől milyen szavakat hallasz, az egyéni szoc. problémád, esetleg többet kéne olvasnod és ismerkedned a nyelveddel. A költők pedig nem használnak ROSSZ szavakat a rímelés kedvéért, hanem a JÓ szavakból választanak egy odaillőt. Szóval attól, hogy szerinted a hallék tájnyelvi, még egy tök jó helyes szó.

"Írj egy szerinted helyes mondatot, a "bálik" szóval. Én majd vissza írom neked, hogy hogy van tényleg helyesen."

Írtam, hogy a bálik egy nem használt, de szabályosan képzett szó. Nyilván vannak olyan kifejezések, amiket sokkal inkább használunk helyette, de attól még ez egy jó szó. "Itt vannak a szoknyák. Jobbra az estélyik, középen a bálik, bal oldalt a rakottak." Az ember oda érezné, hogy inkább "báli darabok" legyen a bálik helyett, de a mondat működik, helyes, a szó korrekt csak nem használt. Akkor mi bajod vele? (Már bocs, de nehogy már az határozza meg egy szó értékét, hogy hányan ismerik.)

2010. jún. 16. 13:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!