Megtudná mondani nekem valaki ezeknek a szavaknak a szófaját? -->vallásossága, amit, szentelte, ő, ószövetségien, vele, meg, mint, pánikszerűen, de, többet, báránnyal, nem (mint válasz), annak van, mi, így
Ha leválasztod a ragokat és jeleket, akkor kicsit könnyebb, ezeket függőleges vonallal választom le, hogy lásd, mire gondolok.
vallásosság|a - főnév
ami|t - vonatkozó névmás
szentel|t|e - ige (kij. mód, múlt idő, E/3)
ő - személyes névmás
ószövetségi|en - melléknév
vele - személyes névmás ragos formája
meg - lehet igekötő, kötőszó
mint - kötőszó
pánikszerű|en - ragos melléknév
de - kötőszó
több|et - fokozott határozatlan számnév
báránnyal (bárány+val) - ragos főnév
nem - mondatszó
annak (az+nak) - ragos mutató névmás
van - létige
mi - kérdő névmás vagy személyes névmás, mondattól függ
így - mutató névmási határozószó
Elvileg ez így jó, de mindig utáltam a szófajtant, így lehetnek benne hibák.
És ha igen? Okosabb nem lett tőle sokkal, és nem a lecke számít, hanem a dolgozat meg a felelés.
Amikor tanítottam, megengedtem egy 8.-osnak, hogy a tankönyvet használja mondatelemzéses dolgozatnál. Épp csak sikerült kettesre kihoznia. Legfeljebb megmentettem egy házi feladat egyestől, nem nagy cucc.
"Legfeljebb megmentettem egy házi feladat egyestől, nem nagy cucc."
Illetve rászoktattad, hogy ez így működik, és legközelebb is működni fog, és azután is... azaz hozzátettél egy lépést egy gerinctelen, önállótlan alak kialakulásához. De nem nagy cucc, szerintem se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!