Mi a válasz a kérdésemre: Mi az hogy ön? Honnan ered?
Figyelt kérdés
2011. ápr. 17. 12:00
1/5 anonim válasza:
Eredete: [ön < ómagyar: ön < ősmagyar: ten, tön (te, ön) < dravida nyelvcsalád: tán, tan (ön, maga; udvarias megszólításhoz használt névmás)]
2/5 anonim válasza:
Mi az hogy maga? Mi az hogy te? Honnan ered?
3/5 anonim válasza:
A "maga" eredete = [maga < ősmagyar: mag (belső, lényeg) + ő < Az "ő" változott "a"-ra.
A "te" eredete = [te < ómagyar: te < ősmagyar: ten, kend, tön (te, ön)
4/5 anonim válasza:
Az etimológiai szótárban a következőket találtam:
Az ön megszólítás a nyelvújítás korában keletkezett az önbelőle, önmaga-fél összetételek előtagjának önállósításával. Eredeti jelentése ő volt, megszólításként való használatát Széchenyi István javasolta.
Saját, tulajdon jelentésben pedig ősi finnugor kori szótő származéka, az ő személyes névmáshoz kapcsolódott egy -n névmásképző.
A maga megszilárdult ragos alakulat, a mag főnévnek az -a birtokos személyjeles alakja.
A te pedig ősi, uráli kori szó.
5/5 anonim válasza:
Én úgy tudom hogy Széchenyi István írta a Hitelben hogy önnönmaga, és innen ered.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!