Lehet, hogy nagyon egyszerű a válasz, de nekem magas! A Horn-foknál / a Jóreménység foknál ugye nincs zsilip az óceánok között ahol találkoznak!?
Arra azérzt van szükség, mert a Hold Föld közüli keringése során árapály jelenség keletkezik. Ilyenkor emelkedik illetve csökken a víz szintje. Ha az a zsilip nem lenne ott, akkor a víz oda-vissza folyna és megnehezítené a hajóval való közlekedést. ez a nyílt vizen nem észrevehető, de a szűk csatornán eléggé érezhető hatást fejtene ki.
Nem vagyok ebben a dologban járatos, nem értek hozzá, nekem is csak mondták, de elég logikusnak tűnik ez a magyarázat.
Utolsó írja jól. A 80 Km átkelő szakaszon IRDATLAN összegért(pénz és emberéletek) vágták át a földet a hajók számára .
A további fölös 10M szint különbség eltüntetése meg
100-szorozta volna az amúgy is horror költségeket(főleg földmunka a hegyi esőerdős tájon).
Olcsóbb volt zsilipeket építeni a 2 végponton.
Ugyanaz a vízszint az óceánokban mindenhol.
Hogy miért kell a zsilip? Nos írtam az előbb az okokat,leírom részletesebben.
Ástál már víz elvezető árkot kézzel? Csak amolyan 50X60 Cm mélységű icurka-picurkát 1 kertes ház előtti kb 10 M hosszon,hogy a víz elbírjon folyni,amerre lejt....
Neeem??
Panama ugyan ez. El kellene tüntetni "egy kicsikét" több földet.
A 0 tengerszint illetve a még hajózhatóság -10 Métert biztosítani egy 30m széles csatornában 80.000 M(80Km) hosszon a sziklás hegyes tájon ahol min 100MÉTER vastag földtömeg van a tenger felett !!!!!MINIMUM 100 M vastagság !! Ez 3 tízemeletes ház össz magassága!!!,80 km hosszon.
Ezt 1880-1910 években !!!! Nincs elektromosság,nincs markológép , nincs vésőgép,csak ásó/lapát,meg csákány és dinamit és emberi kézi erő.
Még így is bele is pusztult 27000 ember hogy + 10 re legyalulták.
Még a MAI technológiai gépparkkal is nehéz lenne eltüntetni XXX millió köbkm-nyi sziklás földet hogy csontra kiássák a talajt -10M re az óceán szintje alá. Csak senki nem hajlandó ekkorát beruházni.
Ezért van most is "csak" zsilip,és NEM -10re legyalult csatorna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!