Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet, hogy nagyon egyszerű a...

Qiborg kérdése:

Lehet, hogy nagyon egyszerű a válasz, de nekem magas! A Horn-foknál / a Jóreménység foknál ugye nincs zsilip az óceánok között ahol találkoznak!?

Figyelt kérdés
Tehát akkor vízszintjük elvileg ugyanaz. De akkor a Szuezi- és Panama csatornánál miért van a két oldali óceán ill. tenger között több 10 méter különbség, és kellenek zsilipek az átkeléshez?
2011. nov. 16. 20:42
 1/8 anonim ***** válasza:

Arra azérzt van szükség, mert a Hold Föld közüli keringése során árapály jelenség keletkezik. Ilyenkor emelkedik illetve csökken a víz szintje. Ha az a zsilip nem lenne ott, akkor a víz oda-vissza folyna és megnehezítené a hajóval való közlekedést. ez a nyílt vizen nem észrevehető, de a szűk csatornán eléggé érezhető hatást fejtene ki.

Nem vagyok ebben a dologban járatos, nem értek hozzá, nekem is csak mondták, de elég logikusnak tűnik ez a magyarázat.

2011. nov. 16. 21:50
 2/8 anonim ***** válasza:
jaj, hibáztam, Javítás:-közüli, +körüli
2011. nov. 16. 21:50
 3/8 anonim ***** válasza:
A Panama-csatornát nem is vésték ki teljes mélységben (mit is jelent a "panamázás" szó?) - így a zsilipeknél elég szépen emelni is kell a hajókat.
2011. nov. 17. 03:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Utolsó írja jól. A 80 Km átkelő szakaszon IRDATLAN összegért(pénz és emberéletek) vágták át a földet a hajók számára .

A további fölös 10M szint különbség eltüntetése meg

100-szorozta volna az amúgy is horror költségeket(főleg földmunka a hegyi esőerdős tájon).

Olcsóbb volt zsilipeket építeni a 2 végponton.

2011. nov. 17. 06:38
 5/8 anonim ***** válasza:
A Horn-foknál nincs zsilip, csak egy rakás természetes csatorna.
2011. nov. 17. 09:20
 6/8 A kérdező kommentje:
Oké értem!Ezért is írtam, hogy ott nincs zsilip (Horn-foknál)- akkor minek kell ugyanazon két óceán között É-ra pár ezer km-re zsilip? Ott miért nem uaz. a vízszintjük? Az árapály magyarázattal közelebb kerültünk,de még É-ra pár ezer km-re megint uaz.Kanada "fölött" a vízszint!
2011. nov. 17. 17:59
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanaz a vízszint az óceánokban mindenhol.

Hogy miért kell a zsilip? Nos írtam az előbb az okokat,leírom részletesebben.

Ástál már víz elvezető árkot kézzel? Csak amolyan 50X60 Cm mélységű icurka-picurkát 1 kertes ház előtti kb 10 M hosszon,hogy a víz elbírjon folyni,amerre lejt....

Neeem??

Panama ugyan ez. El kellene tüntetni "egy kicsikét" több földet.

A 0 tengerszint illetve a még hajózhatóság -10 Métert biztosítani egy 30m széles csatornában 80.000 M(80Km) hosszon a sziklás hegyes tájon ahol min 100MÉTER vastag földtömeg van a tenger felett !!!!!MINIMUM 100 M vastagság !! Ez 3 tízemeletes ház össz magassága!!!,80 km hosszon.

Ezt 1880-1910 években !!!! Nincs elektromosság,nincs markológép , nincs vésőgép,csak ásó/lapát,meg csákány és dinamit és emberi kézi erő.

Még így is bele is pusztult 27000 ember hogy + 10 re legyalulták.

Még a MAI technológiai gépparkkal is nehéz lenne eltüntetni XXX millió köbkm-nyi sziklás földet hogy csontra kiássák a talajt -10M re az óceán szintje alá. Csak senki nem hajlandó ekkorát beruházni.

Ezért van most is "csak" zsilip,és NEM -10re legyalult csatorna.

2011. nov. 18. 04:45
 8/8 anonim ***** válasza:
Ahogy az első kommentelő is írta, az árapály miatt alkalmanként más a vízszint a két oldalon. A Horn-foknál és Kanada "fölött" ez ki tud egyenlítődni, legrosszabb esetben egy erősebb áramlással. De Közép-Amerikánál nincs ilyen nyitott víztömeg a két óceán között, és ha a szintkülönbség csak egy szűk csatornán akarna kiegyenlítődni, akkor ott hajók nem nagyon tudnának közlekedni olyankor. A Horn-foknál ezért nincs zsilip, mert ott természetes módon kiegyenlítődik a vízszint, nincs igazán elvágva a két óceán.
2011. nov. 18. 09:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!