Gondolkodám vagy gondolkodék? Az utóbbi is helyes?
Én gondolkodám, ő gondolkodék.
Gondolkodám - szerintem - gondolkodok (a múltbeli jelenben.)
Gondolkodék - szerintem - gondolkodik (a múltbeli jelenben.)
Régies, mára kihalt igeidő formák. (Javítsatok ki, ha tévedek!)
dellfil
Hát jaja, csak ugye már kifelé megy a divatból az ikes ragozás, ezért jogos a kérdés, hogy vajon ezek a régies formák is eliktelenednek-e?... (Vagyis egy mai Petőfinek azt kéne írnia, hogy *gondolkodék?...)
(Nem.)
_______
Függelékként néhány példa (segítség):
ikes:
E/1: evém, ivám, gondolkodám
E/2: evél, ivál, gondolkodál
E/3: evék, ivék, gondolkodék
iktelen:
E/1: tevék, jövék, valék
E/2: tevél, jövél, valál
E/3: teve, jöve, vala
Ezek elbeszélő múlt idejű formák,eredetileg -ám-mal egyes szám első személyben,-ék-kel egyes szám harmadik személyben.Az ikes ragozás felbomlásával előbbit felváltotta a gondolkodék,utóbbit a gondolkoda.De eltűnt maga az elbeszélő múlt is..
Az ikes ragozás bizonyos esetekben tartja magát:eszem,iszom,de másutt régies,ünnepélyes:egyék,igyék.
Az általad használt elbeszélő múlt is régies,de bizonyos nyelvjárásokban előfordulhat.
Azt kérdezted,melyiket milyen szituávióban használjuk.
Mivel maga az igeidő is eltűnt,én inkább azt mondom,lépjünk át feltételes módba:(én) gondolkodnám-ünnepélyes,(én)gondolkodnék-hagyományos,(ő) gondolkodnék-ünnepélyes és félre is érthető,egyes szám első személyében értelmezhető-ha valaki nem ismeri az ikes ragozást-,(ő) gondolkodna-hagyományos forma.
Én azt javaslom neked(is):ha lehet ,ragozd ikesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!