Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mennyire helyes így?

Mennyire helyes így?

Figyelt kérdés

Peti Kati férje volt.

(Arról van szó, hogy Kati már nem él, Peti igen.)

Jelen időben furcsán hangzik nekem.

Bocsánat, elég morbid a kérdés.

2017. jún. 22. 10:32
 1/5 anonim válasza:
100%
Hogyha kati halt meg, akkor úgy helyesebb lenne hogy Kati Peti felesége volt. (Aki meghalt, nem tudom hogy beleteheted e.) Szerintem értelmes.
2017. jún. 22. 12:03
 2/5 anonim ***** válasza:
Bármennyire is furcsa, de helyes!Ha valakinek bemutatják Petit, aki ismerte Katit, akkor úgy is mondhatják, ahogy leírtad.Vagy jelen időben: Peti Kati férje. (Hiszen nem váltak el! Igazán helyes akkor lenne, ha ezt mondanák: Peti Kati férje volt, amíg Kati élt. Csak ez így nagyon durva, ezért illik lehagyni "amíg Kati élt".
2017. jún. 22. 19:23
 3/5 anonim ***** válasza:

#2.vagyok. Úgy a leghelyesebb, ahogy az 1. mondja.

Kati volt Peti felsége.

2017. jún. 22. 19:25
 4/5 BringaManó ***** válasza:
76%

#2: "Peti Kati férje. (Hiszen nem váltak el!"

vö. "míg a halál el nem választ"...

(valamint "ásó, kapa, nagyharang"...)

ha esetleg hallottál már ilyeneket :-)

amúgy az eredeti szórenddel sincs baj, megint egy olyan mondatról beszélgetünk, ahol nagyon számít a szöv.körny., szitu, mit hangsúlyozunk, hogy mondjuk, mit akarunk mondani...

– Ismertem Petit meg Katit látásból, sokszor voltak együtt... testvérek voltak?

– Peti Kati FÉRJE volt.

– Milyen rég meghalt már Peti felesége, Ilona, és a barátnőjük, Kati, abban a szörnyű balesetben...

– Peti KATI férje volt.

– Igen? Akkor ezt rosszul tudtam, bocsánat.

De különösebb "hangsúlyozós trükközés" nélkül sincs semmi baj az eredetivel, pl.:

– Bemutatom Petit, ő az egyik legjobb barátom. Katit jól ismerted, csak a családját nem. Peti Kati férje volt.

2017. jún. 23. 00:03
 5/5 anonim ***** válasza:
Peti Kati özvegye.
2017. aug. 16. 00:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!