Igekötős főnévi igenév + fogja? Pl. : Megnézni fogja, bevinni fogja
Megnézni fogja a lakást, de nem megvenni.
Ez talán még jó is, de önmagában egy ilyen szerkezet mennyire használatos? Bevinni fogja. (Be fogja vinni helyett)
Rossz, helytelen.
Megfogja nézni a lakást, de nem veszi meg.
De helyesebb:
Megnézi majd a lakást, de nem veszi meg.
Ilyen forma, hogy "megnézni fogja" nincs, nem helyes.
Vagy "meg fogja nézni" vagy "majd megnézi" a lehetséges nyelvtani alak.
Szóval az általad kérdezett szerkezet egyáltalán nem használatos és semennyire sem helyes.
Helytelen?? Mér?
Ez egyáltalán nem így van, hogyne lenne ilyen forma, simán előfordulhat olyan szövegkörnyezet, amelyben lehet igekötős főnévi igenév + fogja.
A kérdésben is van egy ilyen, azt a példát én még "feljavítanám":
Csak megnézni fogja a lakást, megvenni nem.
(Természetesen lehet mondani máshogy is, pl. "csak megnézi a lakást, de nem veszi meg", de ez még nem jelenti, hogy a másik forma helytelen.)
Az külön vicces, hogy hármas úgy mondja meg a tutit, hogy közben az egyik "jó megoldást" rosszul írja ("Megfogja"),
a másik ("helyesebb"(!(???))) mondat meg már szinte erőltetett, legalábbis így magában.
És mitől lenne a "majd"-os szerkezet helyesebb a "fog"-osnál? Asszem, ez is valami jó kis nyelvi babona, grat.
4-es dettó, olyanra mondja, hogy nincs, ami van.
Ha kevés a fantáziátok ahhoz, hogy elképzeljétek, az még nem jelenti, hogy nincs. Szülök néhány példát:
"Ezért a magaviseletért Mária néni nem fogja megdicsérni az osztályt... Inkább megszidni fogja."
"Szerinted Joli a húst megsütni vagy megfőzni fogja?"
"Én ezt a régi bringát már csak lecserélni fogom, biztos, hogy nem javíttatok rajta semmit, az pénzkidobás lenne."
De gugliztam is nektek 1-2 példát:
"Ha Imre beírását jól értettem, akkor Mátészalkán nem leírni fogod a receptet, hanem elkészíteni."
"És hozzátenném, hogy az utóbbi esetben sem lenézni fogom az anyukát és a gyereket, hanem sajnálni."
"(...) de ennyi alapján a film is, meg a képregény is érdekel, meg fogom nézni mindkettőt. Mármint a filmet, a képregényt elolvasni fogom."
"(...) gondolom erre is lesz egy szép válasza, de ígérem csak elolvasni fogom, válaszolni nem fogok rá."
"én a panashopnál csak megnézni fogom, most az edigitalos 0%thm nyerő e tekintetben nálam :)."
"Ezután a két rész után, azt hiszem nem csak megnézni fogom ezt a remek sorozatot, hanem meg is "tartom"."
"De jó nemcsak leinni fogom magam, de még meg is mérgeztek, ez nagyon jó! - mondtam nekik cinikus hangon."
Plusz 1-2 régi/irodalmi szöveg is, bár tudom, hogy ez úgysem "ér" (:-):
"Mert fenyeget hogy majd elvágja hajónknak az orrát,
És rohanó tűzzel felgyújtja megölni fog ottan
Számos Achájiakat mikoronn a 'füstbe' remegnek."
"Tarcsafalvi Mihály tatár rab levele Csík-Szent-Imrén lakó Gergely deákhoz, hogy készítse elő 500 tallérnyi váltságdíját s hozza be Jászvásárra, a hova, tatár gazdája őt bevinni fogja."
"Petőfiről ismét halálhírt hallottam, mégpedig valamely német lapból eredettet; és nem úgy, hogy elesett vagy kivégeztetett, hanem hogy betegségben halt meg; a költői lelket megsiratni fogom"
"önmagában egy ilyen szerkezet mennyire használatos?"
Úgy érted, hogy egy ilyen rövidke mondat létezhet-e?:
Bevinni fogja.
Még erre is igen a válaszom, az egyik példám erre is jó:
– Szerinted Joli a húst megsütni vagy megfőzni fogja?
– Megfőzni fogja. Biztosan tudom, mert már tegnap mondta.
(ismétlem a többiek kedvéért: tudom, hogy lehet máshogy is mondani, de nem az volt a kérdés. :-)
Megnézni akarom, nem megvenni!
Meg akarom nézni, de nem akarom megvenni!
Megnézni fogom, nem megvenni!
Meg fogom nézni, de nem fogom megvenni.
Aki érzi a jelentésbeli árnyalatokat, az tudja, miért nem helyesek az eddigi válaszok!
Ilyen esetekben az igekötő leválik az igéről, és a fogja az igekötő és az ige közé kerül. Mivel más szónak számít, ezért ekkor külön lesznek írva. Kivéve, ha tagadás van, mert akkor más a szórend: meg fogja nézni, nem fogja megvenni.
További jó nyelvtanulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!