Hogyan írjuk helyesen?
Pl.
Pató Pál, A Magyar Kényelem és A Nemesi Tevékenység Megújulásért Közhasznú Alapítvány,
vagy:
Pató Pál, a Magyar Kényelem és a Nemesi Tevékenység Megújulásért Közhasznú Alapítvány
1) nem megújulás_á_ért?
2) ez két alapítvány neve, ugye? az első kis "a"-nak tűnik (gondolom, az alapítvány nevében nincs névelő),
a második esetében attól függ, hogy ők hogy írják hivatalosan a nevüket: szép magyar nyelven lenne névelő a birtokos szerkezet előtt (ez esetben nagy "A" volna), de ha nem úgy van a bélyegzőjükön, akkor sajnos ez is kis "a".
Igen, Igen, köszönöm, elírtam! Megújulásáért!!!
:-)
Igen, igen!
:))
Nem két, hanem egy alapítványról van szó.
A kérdésem az, hogy helyes-e az alapítvány nevében szereplő 'a' névelőt nagybetűvel írni, mint pl. egy angol nyelven írt tudományos közlemény címében.. (Ahol a 'the' névelőt is nagybetűvel írják...)
Na bevallom, ezt én sem tudtam, de itt szerepel:
"Tehát az intézménynévnek - az "és" kötőszót kivéve - minden elemét nagy kezdőbetűvel írjuk."
Köszönöm. Többször is elolvastam....
A szöveg - szerintem - nem hoz fel olyan példát, pedig megtehetné, amelyre én választ szeretnék kapni.
S ha azt vesszük, hogy ez az alapítvány Pató Pál Alapítvány volt egykoron, csak további jellemzőit szeretné az alapító a névben visszatükröztetni, akkor meg végképp nem nagybetűvel írnám a névelőket...
Kedves Wadmalac!
Itt a rejtély megoldása! Az ügyvezető.hu cikke PONTATLAN! Ugye ezt írja:
"Tehát az intézménynévnek - az "és" kötőszót kivéve - minden elemét nagy kezdőbetűvel írjuk."
Ugyanis KIFELEJTETTE A NÉVELŐKET!
Ld.:
187.A hivatalok, társadalmi szervezetek, intézmények, tudományos intézetek, alapítványok, pártok, szövetkezetek, vállalatok és hasonlók többelemű hivatalos, cégszerű vagy széles körben használt nevében – az és kötőszó, valamint a névelők kivételével – minden tagot nagybetűvel kezdünk. [Vö. 190.]
Köszönöm a válaszokat - a válasz megtalálásához nyújtott segítségeteket!
"ügyvezető"... ez mi ez? eszemmegáll :-)
a belsejében lévő névelő világos, az elején lévőre pedig továbbra is azt mondom, hogy attól függ...
Na megnyugodtam, mert én is úgy tudtam, hogy kötőszó és névelő is kicsi a néven belül.
Ezért írtam a linkemnél, hogy ezt én sem így tudtam.
De akkor helyreállt a világképem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!