Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mely esetekben kell egybeírni,...

Mely esetekben kell egybeírni, hogy "nemcsak", és mely esetekben külön? ("nem csak")

Figyelt kérdés
Úgy tudom, mindkettő helyes, csak nem mindegy, melyik mikor, és sosem tudom megjegyezni. Előre is köszi!
2010. máj. 5. 11:07
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

nemcsak (kötőszó.)

nem csak (= nem csupán)

nemcsak= szép hanem/de aranyos is

2010. máj. 5. 11:14
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A szabály a "nemcsak... , hanem " összetétel esetén mindig egybeírandó a nemcsak.
2010. máj. 5. 11:19
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! :)
2010. máj. 5. 11:25
 4/7 anonim ***** válasza:

Én mindig külön írom. Tudom, hogy nem helyes, de az egybeírási szabálya logikátlan. Én úgy tudom, ha van utána egy tagmondat, amelyben szerepel a hanem vagy de és az is (pl. nemcsak szép, de okos is), akkor egybe kell írni, ha nincs ott, akkor külön. És akkor is külön, ha mögé lehetne gondolni a hanemes mondatot. Ez így teljesen logikátlan, akkor inkább írom mindig külön.

De ha ragaszkodsz hozzá, akkor próbáld kimondani a mondatot. Ha a "csak" is hangsúlyos, akkor külön írod, ha csak a "nem" hangsúlyos, akkor egybe (mert ugye a magyar nyelvben mindig az első szótag lehet csak hangsúlyos).

2010. máj. 5. 11:43
 5/7 anonim ***** válasza:
az előtte lévő ember válasza helytelen, mert mind a 2 helyes.:))
2010. máj. 24. 09:41
 6/7 Protonpumpa ***** válasza:
2014. aug. 13. 21:53
 7/7 anonim válasza:

Mindkettő helyes!

Rengeteg idézet, könyv, dalszöveg árulkodik erről.

2021. nov. 29. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!