Ilyen esetben a mondatot gondolatjellel vagy kettősponttal kell folytatni?
Egy példamondat, és a variációk:
1.
- Igen, én vagyok - mondta a lány, majd kicsit később hozzátette: Egyébként már találkoztunk.
2.
- Igen, én vagyok - mondta a lány, majd kicsit később hozzátette. - Egyébként már találkoztunk.
Vagy esetleg a hozzátette után menjen a ":" és a "-" együtt? Így:
3.
- Igen, én vagyok - mondta a lány, majd kicsit később hozzátette: - Egyébként már találkoztunk.
A harmadik a helyes. Azért kell a kettőspont, mert az jelzi, hogy mit tett hozzá, a gondolatjel pedig kimutat a szövegből, és kifejezi, hogy a szereplő beszél.
Legalább is, én így gondolom :) Sokat olvasok, és a szememnek a harmadik módszer ismerős, és az hangzik logikusnak.
Köszönöm a válaszokat. :)
Igen, kicsit rossz így a példa, akkor tegyük fel, hogy ekképp hangzik:
- Igen, én vagyok - mondta a lány. Majd kicsit később hozzátette: - Egyébként már találkoztunk.
Nem rossz a példa, csak ravasz a kérdés.
Kihúztad a méregfogát, így valóban sima ügy – de aki szereti a kihívásokat, az nem rettenhet meg az eredetitől sem. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!