Mi ez a bloggereknél, hogy írnak valamit majd áthúzzák és kiírják a javított szöveget?
Nekik nem tanították meg hogy a szöveg a DEL ill. BACKSAPCE vagy német billenytűzet esetén "Entf" billenytűvel törölhető?
Tudom, tudom... Stilisztika.
De ez nem eröltetett inkább?
Nem, ez egy teljesen jó eszköz arra, hogy jelezzen olyan dolgokat, amit máshogy körülményesebb lenne.
Szerintem te is tudod, hogy melyik miért van úgy írva, mit akar jelenteni, de ha valami nem vili, akkor mutasd meg, hogy legyen mit elmagyarázni. :-)
Egy biztos: semmi köze ahhoz, hogy ismeri-e a DEL, ill. BACKSPACE billentyűket. (ismeri)
Egyáltalán nem erőltetett, mert van funkciója.
A píszíségen való ironizálásra alkalmas ez a módszer.
Nekem mindig olyan izzadságszagúnak tűnik. Pl. egy Orbán vagy Gyurcsány ellenes írótól pontosan tudom hogy az adott szó helyére mit kell érteni, ha azt idézőjelbe írja.
Igen vannak szitulációk amikor vicces, de nekem legtöbbször az jön le hogy totál agyatlannak nézik az olvasót, mert annélkül is értem, hogy a számba kéne adni hogy mit gondol a szó mögé.
Pl. egy jobber oldal esetében nem hiszem hogy sokat kellene gondolkodnunk hogy mit gondol a "menekült" szó mögé.
Olyan hatást kelt, mintha a szerző kikotyogott volna egy titkot. Súlyos vélemény, fájó igazság, szubjektivitás egy objektív szövegben, nagyjából ezen indokokkal használják, semmi olyan, amit egy záró- vagy gondolatjellel ne lehetne közölni, de az áthúzás élőszerűbb, lehozza a szerzőt az átlagember szintjére, spontánnak mutatja a bejegyzést, ezzel szimpatikusabbá téve a blogírót.
(Ez nem tudományosan alátámasztott eredmény, csak egy vélemény, megérzés.)
Egyébként nemcsak bloggerek használják, hanem "ősibb", plain textes verziója is van (amely tulajdonképpen ötvözi az áthúzást az általad javasolt backspace-szel :-), lásd itt, a történelmi előzményekkel együtt: [link]
Példa a Wikiről:
"Be nice to this fool^H^H^H^Hgentleman; he's visiting from corporate HQ."
(Érdekes módon az általad kifogásolt mai megoldás jobban hasonlít az (írásbeli) ősére – vagyis amikor valaki kézzel leír, aztán áthúz valamit –, mint a backspace-t imitáló közbülső állomásra.)
#4-es elég jól leírta.
#3: szíved joga, hogy ne tetsszen, lehet, idétlen, erőltetett, izadságszagú, de nincs szó agyatlannak nézésről, csupán arról, hogy sokszor írásban is ilyen-olyan-amolyan eszközökkel próbálják az emberek jelezni azokat a dolgokat (legalábbis azoknak egy kicsi részét), amelyeket szóban rengetegféle metakommunikációs eszközzel érzékeltetni tudnak.
Ugyanilyen a (sokféle) szmájli is (arra is mondhatod, hogy "mindenki tudja, hogy poén, minek odaírni, ne nézzenek már agyatlannak!"), VAGY A KIABÁLÁS, de ilyen lehet a hagyományosabb eszközök közül a hármas pont is...
Természetes, hogy ezek az utóbbi évtizedekben elszaporodtak, hiszen a netes kommunikáció sokszor az élőszót váltja ki, és megpróbálja azt minél jobban helyettesíteni.
A fórum (pl. gyk), cset (pl. skype), sms általában mind ilyen stílusú szöveg, és sokszor az e-mail is, de az egy érdekes határterület: ha hivatalos levelet írsz (amit korábban papírra vetettél, pl. munkaügyben stb.), akkor nyilván nem pakolsz bele szmájlit meg hasonlókat, de ha informális levelet írsz (gyakorlatilag a beszélgetést helyettesítendő), akkor egész más "hangot" ütsz meg: másképp fogalmazol, és más "metakommunikáció-helyettesítő eszöközökkel" élsz (if any). Gondolom én legalábbis.
Tényleg csak irónia célzatú.
Az áthúzott szöveg általában azt jelzi, pl. ez saját véleménye nem pedig az olvasó szájízére alkotott maszlag,de ezt nem szabadna leírni mert esetleg szúrná valaki szemét.
Így benne is van meg nem is. Tehát gúnyolódik.
Hasonló ahhoz, mint amikor szóban azt mondod, "akarommondani":
"Te tényleg ezzel a tragaccsal, akarommondani ezzel az autóval érkeztél?"
(és ezt még sokféleképpen jelezhetjük ugyanezt:
"Te tényleg ezzel a... khm... autóval érkeztél?"
"Te tényleg ezzel a – hogy úgy mondjam – autóval érkeztél?"
"Te tényleg ezzel az... autóval érkeztél? (ha lehet erre ezt a szót használni)")
Vagy az is hasonló, ha tréfásan úgy fogalmaz az ember:
"Másnak azt mondanám, hogy mérhetetlen parasztság így viselkedni, de veled azért nem szeretnék így beszélni, úgyhogy csak finoman jelezném, hogy ez nem volt egy igazán udvarias gesztus részedről..."
(természetesen erre is mondható, hogy erőltetett, szájbarágós stb. ... el kell találni, hogy milyen szituban, milyen közönség előtt "ül" – de persze úgysem lehet mindenkinek az ízlését eltalálni pláne egyszerre... (márpedig egy blogger sok embernek ír egyszerre))
Rakd át politikai fórumba, ha politikusokat akarsz emlegetni!
Nem politikai indítéka van, hanem ez egy kommunikációs forma. De felhozatad a politikát. Nekem úgy tűnik, nem a kommunikáció a lényeg, hanem a politika. Érdekel valóban, hogy mire jó a közlés, vagy Politikusozni akarsz?
szerintem nem volt azzal gond, inkább csak te liheged túl a témát...
ő egy példát mondott, de ilyen alapon engem meg elküldhetnél egy autós fórumba... (vagy ahhoz oda kellett volna írnom, hogy "Trabant"? akkor már én is el lennék "átkozva"?...)
szóval nyugalom, egyelőre az eredeti mederben vagyunk.
(mondjuk az eredeti felvetés sem kifejezetten helyesírási kérdés, de sebaj, "határeset, elfogadom". :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!