Az "evvel-avval" írásmódot miért nem "tiltják" be?
A betiltást csak viccesen jegyezném meg, tudom,hogy helyes, avagy inkább,hogy lehet így is írni, de én megőrülök tőle.
Van egy munkatársam, aki mindig így írja, és agyvérzést kapok tőle, irritál ez a szó, miért nem lehet rendesen leírni?
Jól tudom,hogy helyes, nem az érdekel, de olyan alpárinak és primitívnek tűnik...nem azt mondom,hogy mint egy paraszt, mert még az ún. "parasztnyelv" is jobb ennél, abban van valami szép, de az "evvel"...mint egy tulok.
Ez csak újabban helyes. Én nagyon régen tanultam helyesírást, akkor még ez helytelen volt. Ahogyan az á,é a szótárakban nem az a,e hosszú magánhangzója volt, hanem külön betű. A magyar beszédben nem is cserélhetők fel egymással.
De úgy látszik a nyelvészek nem sokat törődnek az ésszerűséggel.
"De úgy látszik a nyelvészek nem sokat törődnek az ésszerűséggel."
Pont így ésszerű, hogy nem tiltják be.
Határozatlan névelőink: a, az, egy. Nyilván jelen esetben az egy-eel nem kell foglalkoznunk.
Az: az + val/vel, a v nyilván feleslegessé válik, marad az azzal/ezzel
A: a + val/vel, így jön ki az avval/evvel.
Teljesen ésszerű és nyelvtanilag helyes is. (logikai síkon még helyesebb, mint az azzal/ezzel)
Ettől függetlenül még parasztos :D
Most akkor mi a kérdés? Mert amit kiírtál, azt Te sem gondoltad komolyan.
"Ez csak újabban helyes. Én nagyon régen tanultam helyesírást, akkor még ez helytelen volt."
- De azt nem tanultad meg, hogy mi az a helyesírás. Helyesírási kérdés az, hogy az 'evel', 'evvel' vagy az 'evell' a helyes. Hogy maga a szó használható-e, stilisztikai vagy szemantikai kérdés, de biztosan nem helyesírási.
És már régóta elfogadtt, de pl. Arany Jánosnak biztosan nem volt gonja vele: "Nem evvel tartoztok ti nékem: /Kaján elődötök, a mult,"
"Ahogyan az á,é a szótárakban nem az a,e hosszú magánhangzója volt, hanem külön betű. A magyar beszédben nem is cserélhetők fel egymással."
- Külön fonémák: hogyan lennének már felcserélhetők egymással?
Ha azt állítod, nem egymás rövid-hosszú párja? Nem ésszerű ezt állítani? Akkor hogy lehet ez: kéz-kezet, fa-fák, kutya-kutyák stb.?
Bizonyos szempontból egymás párja. Nem értem, ezzel mi a gond.
"Az: az + val/vel, a v nyilván feleslegessé válik, marad az azzal/ezzel
A: a + val/vel, így jön ki az avval/evvel.
Teljesen ésszerű és nyelvtanilag helyes is. (logikai síkon még helyesebb, mint az azzal/ezzel) "
- Csak nem így van. Az avval/evvel mellett egy dolog szó: a szabályszerűség. Érdekes, hogy az, aki szerint az azzal/ezzel helyes az avval/evvel-lel szemben, az biztosan helytelennek tartaná az olyan alakokat, mint az azkor, ezben, ezként, azba stb., hiszen tudja, hogy az ilyen esetben a rag első hangja duplázódik meg, és lesz: akkor, ebben, ekként, abba.
De hát ha a -val/-vel első hangja duplázódik meg...
"Van egy munkatársam, aki mindig így írja, és agyvérzést kapok tőle, irritál ez a szó"
Irigyeljük a problémáidat!
"Én nagyon régen tanultam helyesírást, akkor még ez helytelen volt."
Tényleg nagyon régen lehetett, mert a 60-as években kiadott tanácsadóban semmi baj nincs evvel az "evvel" alakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!