Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van rá reális esély, hogy...

Van rá reális esély, hogy eltöröljék a ly betüt?

Figyelt kérdés
2016. júl. 14. 01:09
1 2 3
 21/28 2*Sü ***** válasza:
100%

Illetve még annyi, hogy a tablet nem zárja ki a kézírást még így önmagában. (Ahogy írtad, ahhoz kellene még egy lépés.) Viszont vannak óriási előnyei:

- A tablet fél kiló sincs, míg tankönyvből lehet több kilónyit kell egy diáknak magával cipelnie.

- Egy dolgot kell magaddal vinni, nincs olyan gond, hogy otthon hagytad a történelemkönyved.

- A tableten szereplő tananyag javítható, könyv esetén a hibák javítására nem igazán van mód, maximum valami hibajegyzéket lehet hozzá mellékelni, amit újra ki kellene nyomtatni, osztani, és lássuk be használni is macerás.

- Egy tableten nem csak statikus tartalom lehet, lehetnek videók, hanganyagok, amelyek néhány tantárgynál nagyon praktikusak tudnak lenni. Pl. egy animációban kvázi szét tudod működés közben szedni a négyütemű motort, látod, hogy mi történik, le tudod lassítani. A könyv ezt nehezen adja vissza. Vagy lehetnek interaktív feladatok: kösd össze, rakd sorrendbe, stb…

- Oké, a tabletek előállítása is jár környezetszennyezéssel, de minden évben kinyomtatni ennyi könyvet… Ráadásul évente, a diákok annyira nem vigyáznak a könyvekre, eltépődik, összefirkálják, stb… Egy erősebb tablet meg évekig használható marad.

- Ha tankönyvből túl sokat nyomtatsz, selejtezheted le (mert a következő évben már egy javított kiadást kell kiosztanod). Ha túl keveset gyártasz le, akkor jöhet az utánnyomtatás. A könyveket tárolni kell, ott is sérülhet. Szállítani kell, szét kell osztani. A tabletek esetén ezek egy kicsit leegyszerűsödnek.

2016. júl. 20. 21:34
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

"a diákok annyira nem vigyáznak a könyvekre, eltépődik, összefirkálják, stb… Egy erősebb tablet meg évekig használható marad."

Csak ebben kötnék bele: szerintem a tabletre sem vigyáznának és talán sérülékenyebb is, mint egy könyv. De egyébként jó dolgokat írtál.

2016. júl. 21. 09:01
 23/28 anonim ***** válasza:

Engem nem igazán izgat hogy van vagy nincs ly, már megtanultam ettöl kezdve bármit csinálhatnak vele.

Ez ha eltörlik a Ly t akkor utánna az ékezet meg a hosszú mássalhangzó jön, mivan?

Az ékezetes betüket és a hosszú mássalhangzókat máshogy ejted ki, ellenben a ly vel.

Lehet az angollal dobálózni, de ott nem arra épül a nyelv hogy úgy írod ahogy ejted.

Kézírás 10-15 évvel késöbb nagyon kihalóban lesz. Nem hiszem hogy teljesen megszünne de magamból kiindulva csak akkor használom,ha papíron kell valamit kitöltenem, amúgy meg ott van mindenre a telefonom.

Amúgy meg változást ellenzök gondolkodtatok már azon hogy 100 évvel ezelött hogy írtak/beszéltek az emberek? Mert hatalmas különbségek vannak.

2016. júl. 21. 09:06
 24/28 Relierf válasza:
100%

2*Sü:

Én a munkahelyemen sokat írok kézzel. Még az informatikusok is jegyzetelnek, mieymás, de ez bizrosan munkahelye válogatja.

Nem vagyok ellene a táblagépnek, jól helyettesíti a tankönyveket. 48 éves vagyok, szerintem szükség van a kézírás elsajátítására. Mert miközben írsz, aközben is tanulod, mit hogyan kell leírni. De nem akarok ebből vitát, csak a véleményemet fejtettem ki.

2016. júl. 21. 18:03
 25/28 anonim válasza:
Én el tudom képzelni. Régen tanultam írni-olvasni és azóta már nagyon sok akkori szabály megszűnt. Régi szövegeket olvasva sokszor fejtörést okoz, hogy mi van a sok cirkalom mögött. Szerintem a beszélt nyelv felé történik az elmozdulás, azt rögzíti az írás. Persze ez lehet akár száz év is, de az is megtörténhet, hogy jövőre.
2016. júl. 21. 20:51
 26/28 2*Sü ***** válasza:

#24 Relierf:

> Még az informatikusok is jegyzetelnek

Igen, néha valóban. Ezt kihagytam a számításból, bár ez sem napi rendszerességgel teszem, illetve maximum pár szót írok le.

> De nem akarok ebből vitát, csak a véleményemet fejtettem ki.

Én sem ragoznám tovább. Az általam leírt határozottnak tűnő vélemény bennem sem annyira határozott.

2016. júl. 22. 00:16
 27/28 anonim ***** válasza:

14.17.

Az angol nyelv pont a legrosszabb példa. G.B.Shaw volt az, aki az életét rááldozta, hogy az angol nyelvet pont a magyarhoz hasonlóan megreformálják az 1 hang-1 betű elv alapján. Még a hagyatékát is ráhagyta egy olyan jövőbeli nyelvújító (!) társaságra, akik vállalják, amit ő nem tudott véghezvinni.

És miért is nem akadt senki, aki folytatta volna, amit elkezdett? HAGYOMÁNYTISZTELETből.

És ki is mondta azt, hogy mennyivel értékesebb lett volna az irodalmi munkássága, ha magyar anyanyelvűnek született volna?

Emberek, több nemzeti önbecsülésre van szükségünk.

2016. júl. 26. 01:43
 28/28 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy nyelvészek szerint, vannak tájegységek, ahol még hallani lehet a ly és a j ejtése közötti különbséget. Nem emlékszem, hogy mit írtak példának, de majd jön valaki, és megmondja.
2016. júl. 26. 01:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!