Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van rá reális esély, hogy...

Van rá reális esély, hogy eltöröljék a ly betüt?

Figyelt kérdés
2016. júl. 14. 01:09
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
46%

Van még néhány, de nem sok, például csukja - csuklya, fogjuk - foglyuk. Ez persze semmilyen szempontból nem lenne akadálya a dolognak, hiszen többnyire még a szófaja sem azonos ezeknek a szavaknak, és a toldalékolásból egy mondatban végképp összetéveszthetetlenek. Hiszen beszédben sincs gondunk velük.

Ez egyszerű népszerűségi kérdés. Én szeretem az ly-t, de elismerem, az is jó lenne, ha a magyar írás tökéletesen hangjelölő lenne. Az egyetlen komolyabb tökéletlenséget márpedig a j-ly okozza, miközben valódi előnye vagy értelme nincsen.

2016. júl. 14. 11:20
 12/28 2*Sü ***** válasza:
100%

#8: Igen, valóban kapnánk néhány új azonos alakú szót. De ez nem jelent különösebb gondot, mert azért relatíve kevés ilyen lenne, a szövegkörnyezetből kiderülne, hogy melyik jelentésre gondolunk. Ahogy írták, sokszor a szófaja is más az ly-os, és j-s alaknak.

Vannak a nyelvben azonos alakú szavak, azok sem okoznak különösebb problémát:

ég (a tűz) – ég (mint égbolt)

nyúl (mint állat) – nyúl (valamiért)

fél (1/2) – fél (nem bátor)

vár (épület) – vár (várakozik)

lép, légy, ír, ér, hold, stb…

De a legjobb az ár, aminek négy jelentése van: cipészszerszám, megduzzadt folyó, pénzbeli érték, területegység

Összetett szavaknál is van ilyen: közellátás. Köz-ellátás vs. közel-látás

De még azonos szófajú példák is vannak:

merni (levest) – merni (nem félni valamit megtenni)

levél (falevél) – levél (postai levél)

körte (gyümölcs) – körte (villanykörte)

2016. júl. 14. 14:05
 13/28 anonim ***** válasza:
0%
Azért ne felejtsük el, hogyha az embernek a saját anyanyelve problémát okoz és le kell ülni megtanulni, ott már gáz van. Hülyeség, hogy 1 hangra 2 betű. Na látjátok, ezért preferálom az angol nyelvet, mert én nem tartok igényt a sok ö-ő, u-ú, ü-ű, e-é, a-á-zásra sem. Sokkal egyszerűbb lenne a nyelv. De még a jogát sem adják meg az emberek a másiknak, hogy az anyanyelvét az ember úgy használja, ahogy neki tetszik. Miért baj, ha olykor-olykor ékezet nélkül írok? Mi fog történni? Ha már ezt sem tehetem meg az anyanyelvemben, akkor bocsánat, de nem tudok mit mondani. Nem én döntöttem el, hogy milyen nyelven beszéljek.
2016. júl. 14. 14:17
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

13-as: A helyesírás az igényesség része, és neked pl. nem jogod formálni, mert "aznemtetszik". Az ékezetek pedig más-más hangot jelölnek, más az a és más az á, mert nem mindegy, hogy ágy vagy agy. :)

De kérdező, ennyi erővel elhagyhatnánk a szóelemzò írásmódot is (pl. különbség helyett írhatnánk külömbséget is), és még ezernyi más szabályt. Ha megnézed a többi nyelvet, ott se mindig mindent ugyan úgy írnak, és ez így van jól. Meg lehet tanulni egy kis odafigyeléssel, gyakorlással pedig szinten tartani. Ráadásul a mai világban az interneten simán rá lehet keresni, hogy hogy is írják pl. a rejtély szót. :)

És valaki írta, hogy ma már az emberek nem ismerik a dzs betűt, amit nem értek. A mai napig benne van az ABC-ben, és vannak (minden nap használatos) szavaink is, amiben benne vannak (pl. dzseki, dzsungel, lándzsa, stb.)

2016. júl. 14. 14:34
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

"Hülyeség, hogy 1 hangra 2 betű. Na látjátok, ezért preferálom az angol nyelvet"

Mert az angolban ilyen véletlenül sincs, ugye? :)

De megfordítva szerintem még jobb: ugyanúgy leírt SZAVAKAT hol így, hol úgy ejtenek

Pl.: live, read

2016. júl. 14. 15:03
 16/28 2*Sü ***** válasza:
100%

> Azért ne felejtsük el, hogyha az embernek a saját anyanyelve problémát okoz és le kell ülni megtanulni, ott már gáz van.

Hát pedig nincs olyan nyelv, ahol ez triviális lenne. Akár tetszik, akár nem, írni, helyesen írni nem magától adódó képesség, azt tanulni kell. Most ennek lehet örülni, vagy nem örülni, de ettől ez még így van.

> Hülyeség, hogy 1 hangra 2 betű.

Hülyeség, nem hülyeség, egy csomó nyelvben van rá példa.

> Na látjátok, ezért preferálom az angol nyelvet

Ahol meg kvázi szinte semmi kapcsolat nincs a kiejtett hang és leírt betűk között. Na jó, vannak összefüggések, de a magyar nyelv ilyen szempontból jóval egyszerűbb, logikusabb.

> Sokkal egyszerűbb lenne a nyelv.

Az angol nem emiatt egyszerűbb, illetve a magyar nyelv sem emiatt nehezebb.

> De még a jogát sem adják meg az emberek a másiknak, hogy az anyanyelvét az ember úgy használja, ahogy neki tetszik.

Dehogynem. Jogod van bármikor bármit úgy írni, ahogy neked tetszik. Nem kerülsz miatta börtönbe, nem fogja senki megakadályozni. Csak mint mindennek, természetesen ennek is megvannak a következményei.

De gondolj kicsit bele. Ha mindenki úgy írnia, ahogy neki tetszik, akkor egy generációban minimum százféleképpen írnának az emberek. A következő generáció már ezeket a módosult írású szavakat írnák megint csak a saját szájízük szerint. Eltelik 50 év, és nem bírnánk egymás szövegeit olvasni, vagy csak igen nagy koncentrálás, kvázi fordítás árán.

szova hogy merne irgyuk a szokat ugyahogy csak teccik hamer meg hujulnenk a tobiek irasanak ki bogaraszasa ba sokal praktikusab ha minden ki meg tanul ugyan ugy irni mint minden ki mas

> Miért baj, ha olykor-olykor ékezet nélkül írok?

Azért, mert a nyelvi, helyesírási helyesség egyfajta közmegegyezés. Azért praktikus, mert egyfajta írásmódra áll rá a szemünk, így könnyebb például olvasni. Ha ékezet nélkül írsz, akkor azt nehezebben olvassák el mások. Csinálni csinálhatsz ilyet, csak nagyon modortalanság, mert a saját kényelmedet mások kényelmetlensége árán éred el, sőt nyilvános terepen valószínű sokkal több embernek okozol összességében sokkal több kényelmetlenséget, mint amit te nyersz vele. Ez meglehetősen egoista hozzáállás, és ezért fognak megszólni érte. Persze a jogod megvan hozzá, hogy így tegyél.

2016. júl. 14. 16:26
 17/28 Relierf válasza:
100%

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy amit magyar nyelven kimondunk, majdnem száz százalékban úgy is írjuk le. Nézd meg az angolt, franciát, németet, stb. mennyi betüvel írnak le egyes szavakat, illetve hogy hány esetben kell máskép kimondani, mint ahogy leírtad (like, love, stb.) Szerintem a magyar írott nyelv különcségei elhanyagolhatóak, nem érdemes ezen változtatni.

Gyerek koromban én is sokat küszködtem azzal, hogy mely szavakat kell írni j-vel, illetve ly-nal (Szerintem még most is). Anyám azt mondta, ha nem vagyok biztos benne, mondjam ki az adott szót l betűvel az ly helyett. Ha még akkor is megérted, hogy mit jelent, akkor ly-nal írják, egyébként pedig j-vel (golyó, lyuk, moly, de a majom, japán nem). Szerintem sok esetben bejön.

2016. júl. 17. 08:41
 18/28 babrafax válasza:
100%
Amilyen iramban butulnak a kölkök, szerintem lassan az írást is el fogják törölni. Ha olvasnál könyveket, nem jelentene problémát egy nyomorult betű! Eltörölnék, utána jönne, hogy mikor törlik el a kettőzött mássalhangzókat, aztán az ékezeteket és nagyjából lerombolnák a nyelvet. Beszélj angolul, ott nincs ly.
2016. júl. 19. 06:23
 19/28 Relierf válasza:

"Amilyen iramban butulnak a kölkök, szerintem lassan az írást is el fogják törölni."

Tervezetek a 2018-ban bevezetendő új alaptantervben:

[link]

A kedvencem:

"Nem a frontális oktatást fogják erőltetni, és a kormány terve, hogy a jövőben a diákoknak tankönyvek helyett tabletet adnak..."

Innét már csak egy lépés az írás eltörlése.

2016. júl. 20. 18:06
 20/28 2*Sü ***** válasza:

#19 Relierf:

Az írás ha nem is kézzel való írásként, ugyanúgy meglenne. Ugyanúgy betűket és szavakat olvasnál a tableten, és ugyanúgy betűket, szavakat írnál a billentyűzettel. Ez a helyesírást önmagában nem érinti, ugyanúgy lesznek ly-os, és j-s szavak, ugyanúgy meg kell tanulni ezeknek az helyes alakját, és mindegy, hogy írásról, vagy gépelésről beszélünk.

Arról persze lehet vitatkozni, hogy kell-e a mai korban erőltetni a kézírást. Anno mikor elterjedtek a golyóstollak, akkor is voltak ellenzői, mert hát a gyerek nem tanul meg szépen tintával, pacamentesen írni. De mint látjuk nincs is rá szükségünk. Nem tudom, te mennyit szoktál kézzel írni – illetve mennyi idős vagy –, de én felnőttként az aláírásomon kívül alig-alig írok valamit kézzel, már lassan a bevásárlólistát is a mobilomba jegyzetelem le (oké, én informatikus vagyok, kocka). Én látok rációt abban, hogy inkább neveljük a gyerekeket a XXI. század technológiájára, lássuk be, ők is javarészt billentyűzettel fognak gépelni, és remek dolog lenne, ha ezt sokkal jobban elsajátítanák, mint mostanság, ha általános iskolában megtanítanák a gyerekeket a tízujjas gépelésre. A kézírásnak is óriási szerepe van a finommotoros mozgás elsajátításánál, de ezt más módszerrel is el lehetne sajátítani, nem csak a kézírással. Pl. lenne lehetőség, idő sokkal jobban megtanítani rajzolni a gyereket, nagyon sokszor jönne jól nekem is, ha ábrákat sokkal ügyesebben tudnék leskiccelni, mint amennyire jelenleg tudok.

Persze azt is értem, ha valaki ellenkezik a kézírás eltörlése ellen, lehet, hogy tényleg túl korai. De én úgy érzem, idővel valóban el fog tűnni.

2016. júl. 20. 21:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!