Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szerintetek jó így ez a mondat?

Szerintetek jó így ez a mondat?

Figyelt kérdés

Az élet nem könnyű, mint a hegymászás.

Ha benne lenne az OLYAN (Az élet nem olyan könnyű, mint a hegymászás), akkor azt jelentené, hogy a hegymászás könnyű, tehát az nem jó.

De anélkül én úgy értelmezném, hogy az élet nem könnyű, (csakúgy), mint a hegymászás. Tehát az élet és a hegymászás is nehéz, és így már helyes.

Mit gondoltok?

2016. ápr. 20. 00:42
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

Lehet úgy is értelmezni, ahogy te mondod, kérdező, hangsúlyozás kérdése. Képzeld el így hangsúlyozva:

Az élet nem könnyű. Mint a hegymászás!

Viszont mindenképp szokatlan megfogalmazás, én elkerülném.

2016. ápr. 20. 22:22
 12/30 A kérdező kommentje:

E-nyelven is megkérdeztem:

[link]

2016. ápr. 23. 00:21
 13/30 anonim ***** válasza:

"A mint kötőszó egyik jelentése: akár. Ebben az értelemben a kérdezett mondat helyes."

Igen, nyelvtanilag helyes a mondat, de tartalmilag helytelen. A mint kötőszó az amennyire, a mi módon, az akárha, a mintha, a hogyan, a miféle úton-módon, a miféleképpen vagy az amennyire kifejezésekkel is rokon értelmű, mégsem helyettesíthető egyikkel sem ebben a mondatban.

A válaszoló hölgy nem fogta fel a kérdés lényegét, mint... izé... ahogy elnézem.

:)

2016. máj. 6. 19:55
 14/30 anonim ***** válasza:

A fű nem kék, mint az ég. A só nem édes, mint a méz. A szivacs nem kemény, mint az acél. Stb.

Remélem, így már érted, hogy tartalmilag miért nem helyes a mondat.

2016. máj. 6. 20:23
 15/30 anonim ***** válasza:
13-as, csak szólok, hogy te vagy az, aki nem értetted meg a mondatot.
2016. máj. 6. 23:00
 16/30 anonim ***** válasza:

Sün Integré!

A mondatot abban a formában, ahogy a kérdező írta, csak egyféleképpen lehet értelmezni, ennek számodra is magától értetődőnek kellene lennie.

A kérdező nem azt kérdezte az e-nyelv.hu-n, hogy "abban az értelemben" helyes-e a mondat, hanem azt, hogy rendben levő-e tartalmilag.

A válaszoló hölgy nem gondolkodott, csak gyorsan rávágta, hogy "ebben az értelemben" helyes, mert a mint és az akár szinonimák.

Azt figyelmen kívül hagyta a drága, hogy a rokonértelműség nem feltétlenül jelent teljes egyezőséget, és így nem is lehet mindig, mindenhol helyettesíteni a rokonértelmű szavakat egymással.

A te kedvedért még egyszer leírom, hogy megértsd: a mondat abban a formában, ahogy a kérdező először leírta azt jelenti, hogy az élet nem könnyű, a hegymászás viszont az.

Ha a mint helyett az akár szót használta volna, vagy ha önálló mondatokra osztotta volna a mondatrészeket, ahogy te is javasoltad, akkor értelmileg is megfelelő lenne a két különálló mondat.

Íme, néhány példa, hogy érzékeltessem, mennyire nincs igazad!

1. A hó nem fekete, mint a feketeszén.

2. A nagymama nem gyerek, mint a kisunoka.

3. A légy nem kétéltű, mint a béka.

4. A labdarúgás nem egyéni sport, mint a tenisz.

5. A pihenés nem fárasztó, mint a futás.

6. A gyász nem örömteli, mint az esküvő.

7. A biciklizés nem nehéz, mint az erőemelés.

A fenti mondatok szerinted azt jelentik, hogy a feketeszén nem fekete, a kisunoka nem gyerek, a futás nem fárasztó, az erőemelés nem nehéz stb.? Áruld már el nekem, hogy miért én vagyok az, aki nem értette meg az értelmileg inkorrekt mondatot!

2016. máj. 8. 09:19
 17/30 anonim ***** válasza:
teljesen inkorrekt*
2016. máj. 8. 09:34
 18/30 anonim ***** válasza:

A "két különálló" természetesen zárójelben értendő.

Úgy látszik, nekem is sok minden elkerüli a figyelmemet, miközben próbálok rávilágítani arra, hogy mások mennyire figyelmetlenek :)

2016. máj. 8. 10:06
 19/30 BringaManó ***** válasza:
64%
többek között az is, hogy erre a tételedre építesz: "a mondat abban a formában, ahogy a kérdező először leírta azt jelenti, hogy az élet nem könnyű, a hegymászás viszont az", márpedig a tétel téves, nem így van, nem jól tudod, nem jól érted, rosszul gondolod, el vagy tévedve. (Igény esetén belemehetünk, bár nem gondolnám, hogy a kioktató, fölényeskedő stílusoddal sokáig szeretném örvendeztetni magam, meg értelmét sem látom – csak a közjó érdekében teszem, ha teszem. :-)
2016. máj. 8. 12:33
 20/30 anonim ***** válasza:
46%, a hölgy is leírta a helyes választ, én is leírtam, hiába írsz ide regényt arról, hogy mi nem értettük meg, mert te nem értetted meg.
2016. máj. 8. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!