Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szerintetek jó így ez a mondat?

Szerintetek jó így ez a mondat?

Figyelt kérdés

Az élet nem könnyű, mint a hegymászás.

Ha benne lenne az OLYAN (Az élet nem olyan könnyű, mint a hegymászás), akkor azt jelentené, hogy a hegymászás könnyű, tehát az nem jó.

De anélkül én úgy értelmezném, hogy az élet nem könnyű, (csakúgy), mint a hegymászás. Tehát az élet és a hegymászás is nehéz, és így már helyes.

Mit gondoltok?

2016. ápr. 20. 00:42
1 2 3
 1/30 anonim válasza:
Te magyar mond?
2016. ápr. 20. 01:00
 2/30 anonim ***** válasza:

Neeeem. Nem, nem, nem. Ha azt írnád, hogy "Az élet nehéz, mint a hegymászás." az igaz lenne, de még így is értelmetlen. Nyilván a "nem olyan könnyű" változat eleve kiesik, mert az úgy hülyeség.

Ha a kettőt egymáshoz akarod hasonlítani, akkor:

Az élet olyan, mint a hegymászás.

Ez így egy szép, értelmes mondat, és nyilvánvaló is lesz mindenkinek, hogy a nehézségekről van szó.

2016. ápr. 20. 10:56
 3/30 anonim ***** válasza:

+ Az élet nem könnyű, (csakúgy) mint a hegymászás.

Na, ilyen sincs. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy: Hát én sem vagyok szép, mint ahogy te is. Így értelmetlen.

Esetleg: Az élet nem könnyű, ahogy a hegymászás sem.

2016. ápr. 20. 10:59
 4/30 BringaManó ***** válasza:

nekem is az ahogy-os jutott eszembe, de ha mint-tel szeretnéd, akkor:

az élet ugyanúgy nem könnyű, mint a hegymászás.

2016. ápr. 20. 15:13
 5/30 anonim ***** válasza:
0%

A mondat helyesen így hangzik:

"Az élet nem könnyű, olyan, mint a hegymászás."

Szerintem pár másodperc gondolkodás után magadtól is rájöttél volna erre :) Az eddigi válaszolók szintén nem erőltették meg magukat szellemileg, mert ők is olyan nehéz felfogásúak, mint te vagy.

2016. ápr. 20. 16:26
 6/30 BringaManó ***** válasza:
"A mondat helyesen így hangzik" - ??????
2016. ápr. 20. 17:46
 7/30 anonim ***** válasza:

BringaManó!

Megnéztem a neten, nincs azzal a megfogalmazással semmi probléma. Ha a nyelvészeknek, íróknak, tanároknak stb. megfelel, akkor nem értem, hogy neked mi a gondod vele.

---

Kérdező!

Ne hallgass a hármasra, a "csakúgyas" változat értelmileg és nyelvtanilag is teljesen rendben van! Az más kérdés, hogy ennek ellenére én inkább az alábbi verziót használnám:

"Az élet nem könnyű, akárcsak a hegymászás."

2016. ápr. 20. 19:41
 8/30 BringaManó ***** válasza:

Szerintem is jó. Én azt nem értettem, hogy miért tartod azt _egyedüli_ helyes "megoldásnak". (Hiszen ezt írtad – ha érted.)

Különösen mókás, hogy utána másik kettőt is helyesnek tartottál az imént...

2016. ápr. 20. 20:27
 9/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy válaszoltatok!

Tehát így nem jó:

Az élet nem könnyű, mint a hegymászás.

De így viszont jó:

Az élet nem könnyű, csakúgy, mint a hegymászás.

?

2016. ápr. 20. 21:11
 10/30 anonim ***** válasza:

BringaManó!

Oké, most már értelek. Úgy látszik, én is nehéz felfogású vagyok. Valószínűleg az zavart össze, hogy a kérdező csupa nagybetűvel kiemelte az "olyan" szót, ami azt a téves látszatot keltette bennem, hogy mindenáron bele kell szerkeszteni a mondatba.

---

Kérdező!

Az eredeti mondat (olyan nélkül) azt jelenti, hogy a hegymászás könnyű, az élet viszont nem az. A "csakúgyas" verzió értelmileg és nyelvtanilag is teljesen rendben van, bár első hallásra tényleg furcsán hangzik egy kicsit.

2016. ápr. 20. 21:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!