Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy van helyesen megcsikol,...

Hogy van helyesen megcsikol, csiklintani, csiklantani?

Figyelt kérdés
Esetleg egy programot, ahol meg lehet az ilyen kétes dolgokat nézni?

#helyesírás #csiklandozás #megcsikol #csiklintani #csiklantani
2015. nov. 20. 01:02
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem inkább megcsiklandoz és csiklandozni. A többi valamilyen tájnyelvi forma lehet, mert még egyiket sem hallottam.
2015. nov. 20. 02:09
 2/7 anonim ***** válasza:
81%

Megcsiklandoz.

Nem is értem, a többit honnan szedted...

2015. nov. 20. 07:44
 3/7 anonim ***** válasza:
31%
a program neve meg gúgli
2015. nov. 20. 08:56
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

"‘érintéssel bizsergető, nevetésre ingerlő érzést okoz’. Alakváltozatai: csiklánd, csiklandoz, csikol. Származékai: csiklik, csikló, csiklandós.

Hangfestő eredetű szócsalád. Valószínűleg nyelvünk külön életében keletkezett, bár az alakilag hasonló rokonnyelvi megfelelők, pl. cseremisz csegelt, lapp csagalduttet alapján elképzelhető, hogy mindnyájan valami ilyesféle finnugor alapnyelvi szó származékai. A kl és tl mássalhangzók mindenesetre több más nyelvben festik ezt az érzést: latin titillare, német kitzeln, angol tickle, szlovák stekliť, spanyol casquillear, francia chatullier, svéd kittla stb."

[link]

2015. nov. 20. 16:52
 5/7 anonim ***** válasza:

"csikol"

Ezt a formát már hallottam, talán valahol az Alföldön.

2015. nov. 20. 16:53
 6/7 anonim ***** válasza:
Én meg a csiklóról hallottam már, igaz, más értelemben :D Bár most így belegondolva, nem feltétlenül biztos, hogy nincs köze hozzá.
2015. nov. 21. 00:17
 7/7 anonim válasza:

Van köze hozzá, nem is kevés :)) Gondolj bele (ha nő vagy), a csiklandozás nagyon enyhe formája pont ingerlő hatású... S leginkább az általad említett szerven hatásos.

Amúgy mindhárom verzió helyes, annak függvényében, hogy melyik régióban használod. Például itt Erdélyben a "csiklint" nagyon elterjedt, a "csiklandoz" pedig irodalmi kifejezésnek számít.

2015. dec. 3. 08:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!