Létezik olyan szó, hogy "lépettetettetett"?
lép: egyet előre lépni
lépet: megparancsolja valakinek, hogy lépjen egyet (az az valakivel lépet egyet előre, előre lépet)
lépett: pl. tegnap előre lépett egyet
lépettet: valakinek megparancsolja, hogy lépjen egyet
lépettetett: Béla tegnap lépettetett (vkivel) = Béla megparancsolta tegnap valakinek, hogy lépjen
lépettetettet: valakinek MOST megparancsolja, hogy múltidőben lépettessen valakivel. Pl. Béla lépettetettet valakivel. = Béla MOST parancsba adja X-nek, hogy lépettetessen, és X ezért visszament az időben és lépettetett.
lépettetettetett:
Béla megparancsolta TEGNAP X-nek, hogy lépettetettessen, és akkor X Béla parancsára lépettetettet, azaz visszamegy az időben tegnap előttre, és megparancsolja Y-nak, hogy lépettessen, és akkor Y lépettet.
Múlt idejű felszólítás nincs (mármint ilyen igealak, hogy arra utasítalak, hogy csinálj valamit a múltban, azaz *csináljt vagy *csináltj).
Kétszeres műveltetés van, amikor nem kzvetlenül csináltatok valamit hanem más által csináltattatok. Csináltatok névjegyet. Elküldöm a szolgámat, hogy csináltasson névjegyet, azaz csináltattatok a szolgámmal névjegyet, ezt lehet még múlt időbe tenni. Nincs ennél több réteg, azaz nem tudom egy szóban kifejezni azt, hogy elküldöm a szolgámat, hogy küldje ő is a szolgáját, hogy csináltasson névjegyet. Különben lehetne *csináltattattattatozni napestig, az ember meg számolhatná a tat-okat.
Vagyis a leghosszabb lépős műveltetés:
lép > léptet > léptettet > léptettetett (múlt idő)
Lepetétettetettetetettem ettől a kérdéstől. :)
Amúgy ahogy előttem írták, a köznyelvben nincs több szintje a műveltetésnek. Elméletben lehetne, nem lenne szabálytalan, a toldalékok halmozhatók, de nem használatos, mert érthetetlen, használhatatlan, a beszélt nyelvnek nem része.
Javaslom a következő cikket áttanulmányozásra:
Komlósy András (2000) A műveltetés. Kiefer Ferenc (szerk.) Strukturális magyar nyelvtan 3. Morfológia. Budapest: Akadémiai. 215–292.
Megtaláltam egy helyen, de csak a címét egy felsorolásban. Tudnál linket küldeni, ahol közvetlenül el is olvashatom (akár csak egy részletét)?
Te tetted e tettetett tettet? Tettetett tettek tettese te!
Bocs az "off"-ért! :DD
dellfil
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!