Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Véleményeteket kérem! Szerinte...

Véleményeteket kérem! Szerintetek helytelenül fogalmazok, és gépellek?

Figyelt kérdés

Írok pársort,hogy megtudjátok állapítani a nyelvtani hibákat.

Sokan megjegyezték itt ,hogy helytelenül írok és/vagy rosszul fogalmazom meg a kérdést,és a hozzászólást .

Amióta én is felregisztráltam magam a facebook-ra ,a gyorsabban ,és meggondolatlanul fogalmazok.

2015. aug. 11. 23:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%

> „Amióta én is felregisztráltam magam a facebook-ra…”

Ez azon az oldalon pont tökéletes! Teljesen jó ez így.

2015. aug. 11. 23:36
 2/16 A kérdező kommentje:
én észre vettem egy hibát : "pársort"---> pár sort lenne a helyesebb
2015. aug. 11. 23:49
 3/16 A kérdező kommentje:
2015. aug. 11. 23:49
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem látod a sok piros aláhúzást?

Az nem random dekorációs elem.

2015. aug. 11. 23:52
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Plusz:

gépelek

meg tudjátok állapítani

Facebookra

Továbbá:

- Felsorolás esetén az "és" elé nem kell vessző.

- Az írásjelek szóköz nélkül követik a szót, viszont utánuk szükséges szóközt hagyni.

- A kommentedbeli mondatot is nagybetűvel kellett volna kezdeni.

Remélem,tudtam segíteni. :)

2015. aug. 11. 23:54
 6/16 anonim ***** válasza:
Ja, és ugyanott: "észrevettem".
2015. aug. 11. 23:54
 7/16 A kérdező kommentje:
De látom,csak magán inkább megfogalmazáson van a dilemma ,válaszadók szerint ,ha én is jobban átnézem ,tényleg van pár fogalmazásbeli baklövés ,amit ugye én nehezebben veszem észre ,mert értem hogy mit írtam,csak ugye hozzászólok meglátnak.
2015. aug. 12. 00:00
 8/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm ,de ahogy nézem inkább jobb lenne egy helyesírási szótárt bogarászni ,de azért jó hogy nem vagyok lusta odafigyelni ,ahogy írok.
2015. aug. 12. 00:07
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Akkor egy kicsit a fogalmazásról is:

A „felregisztráltam” szóban felesleges az igekötő, ugyanazt jelenti, mint a regisztráltam. Szerintem a „magam” is felesleges utána.

Felsorolásban nem árt hasonlóan toldalékolni az elemeket, tehát „gyorsabban és meggondolatlanabbul” vagy „gyorsan és meggondolatlanul”.

Javaslat:

A véleményeteket szeretném kérni. Szerintetek helytelenül fogalmazok és gépelek?

Írok pár sort, hogy meg tudjátok állapítani a hibáimat.

Sokan megjegyezték itt, hogy helytelenül írok és/vagy rosszul fogalmazom meg kérdéseimet, hozzászólásaimat.

Amióta regisztráltam Facebookra gyorsan és meggondolatlanul fogalmazok.

Aztán:

De látom a piros vonalakat. A válaszadók szerint inkább az a problémám, hogy nem jól fogalmazom meg a gondolataimat. Ha jobban átnézem, amit leírtam, észreveszem pár mondatszerkesztésbeli baklövésemet, de ugye ez nekem nehéz, mert tudom, mire gondolok írás közben, és ezért én mindig értem, amit leírtam. Csak ugye a hozzászólók megszólnak a fura nyelvtani szerkezeteim miatt.

Tanács:

Nincs semmi baj, olvass sokat, gyakorold az írást, figyelj oda arra, hogy miért szólnak. Ha szól valaki, akkor kérdezd meg tőle, hogy ő hogyan írná le ugyanezt. Ha valaki bunkón válaszol, akkor se sértődj meg, úgy se tud veled mit csinálni a világhálón keresztül. Oké, ez utóbbi lehet, hogy nem egy könnyű tanács, de azzal húzod fel legjobban, ha illedelmesen visszakérdezel, hogy

„Ne haragudj, még egy kicsit ügyetlen vagyok. Szabad megkérdeznem, hogy te hogyan írtad volna le a helyemben?”

> „Köszönöm ,de ahogy nézem inkább jobb lenne egy helyesírási szótárt bogarászni ,de azért jó hogy nem vagyok lusta odafigyelni ,ahogy írok.”

A szótár segít néha, de neked most valami szépen fogalmazott, klasszikus, magyar irodalomra van szükséged. A szótárban a helyesírás van benne, az az esetedben egész tűrhető, ha a fogalmazásodért szólnak, akkor az olvasás segít. (A vesszőt a szóköz előtt üsd!)

2015. aug. 12. 00:13
 10/16 anonim ***** válasza:

Egy elgépelés tőlem (biztos van még egy csomó másik is):

„De, látom a piros vonalakat.” – A vessző kimaradt.

> „A szótárban a helyesírás van benne, az az esetedben egész tűrhető,…”

Mármint akkor, amikor éppen nem vagy lusta odafigyelni, de a kérdésben az „ellés” már durva volt. (Bocsánat, de olyat a tehenek csinálnak. Gépellést pedig a robottehenek.)

2015. aug. 12. 00:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!