Tényleg eltűnhet a kézírás?
igen, bár az még odább van, de csak idő kérdése.
te kb. milyen arányban kézírsz/gépírsz?...
(és a 20/10/5 évvel ezelőttihez képest? mi a tendencia?)
fiatal ismerőseid/rokonaid hetente hány alkalommal "szorulnak rá", hogy kézzel írjanak valamit?
(és a 20/10/5 évvel ezelőttihez képest? mi a tendencia?)
naugye.
*odébb
(kézzel valószínűleg nem írtam volna el :-)
Általános 3.ig van talán írás. Aztán felváltja a nyelvtan, ahol még gimnáziumban is van tollbamondás.
Hogy minek? Hát ez egy marha jó kérdés.
Ami fontosabb lenne, hogy a gyerekek elvesznek az interneten. Egy könyvtárba bementél 30 évvel ezelőtt megtanultad a kötelezőt, ma meg úgy gondolnád, hogy mondjuk a fizikáról olvasnál akkor a középiskolás tananyagot extrém szinten meghaladó tudásmennyiség áll borzasztó gyorsan a rendelkezésedre.
Ki is akarna hát unalmas numerikus feladatokat megoldani Newton törvényeire, amikor színes fullhd ismeretterjesztőket nézhet a feketelyukakról meg mindenről. Na itt van az, hogy a gyereknek van tudományos érdeklődése, csak a poroszos beleverem a gyerekbe azt a keveset 4 év alatt már nem működik.
Pont hogy nem kéne tovább erőltetni ezt a sok bettegrégen szarságot.
Nem fog eltűnni, tekintve, hogy az írásnak fontos képességfejlesztő szerepe is van. A hírek sem igazak, mi szerint már több helyen beszüntették a kézírást. A folyóírás oktatását kezdik beszüntetni, ami nem ugyanaz, mint a kézírásé.
Továbbá alkalmazkodva a megváltozott követelményekhez, bizony, egyre többet kell majd a billentyűzetet használni.
Persze, minden változásnak van érzelmi oldala is. Nyilván sokaknak ez lehetetlennek tűnő, fájó dolog lenne, hiszen nekünk egész tanulmányunkat gyakorlatilag ez alapozta meg. De ha az érzelmeket félretesszük: ahogy előttem is kérdezték már, milyen arányban írtunk géppel vagy kézzel? Ki hány levelet írt meg géppel, és hányat kézzel az elmúlt 1-2 évben? Láthatjuk, hogy már most is jóval kevesebb szerepe van a kézírásnak, mint a gépelésnek, és ez csak fokozódni fog.
Továbbá: írjunk le pár sort kézírással! Az egyes betűk formája vajon hány embernél fog hasonlítani azokra a betűkre, amiket alsó tagozatban tanult?
Ahogy előttem is említették, szüleim-nagyszüleim még tanulták pl. a logarléc használatát. Nekik volt úgynevezett szépírás óra, ahol töltőtollal (!) kellett írni. Mivel akkor az volt a fontos. Ma hány embert látsz, aki töltőtollal alakítja a gyöngybetűit?
A kézírás meg mindig is változott. Nézzetek meg egy 50-100 évvel ezelőtti kézírásos dokumentumot!
Nem lenne szerencsés, ha megszüntetnék a kézírást!
Bizonyos agyterületeket fejleszt és erre szükségünk van.
A géppel való írást szintén lehet használni és kell is.
De ezért nem gondolom, hogy a kézírást végleg el kellene törölni! Az némiképp tükrözi az egyéniséget.
Én szeretek kézzel írni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!