Ezt hogy mondják helyesen?
Budapesten, az Újlipótvárosban van a Szent István park, amihez címek is tartoznak, tehát valaki pl. a Szent István park 1. szám alatt lakik, stb.
De hogy mondják ezt szám nélkül?
"A Szent István parknál lakom." ?
"A Szent István parkban lakom." ? Ez utóbbi úgy hangzik, mintha nem lenne otthona az illetőnek, hanem a parkban csövezne. :D A "parknál" verzió viszont úgy tűnik, mintha csak a Szent István park környékén lakna, de nem pont ott.
Ha nem kell a konkrét cím, akkor az sem érdekes, hogy hogyan mondod:/parkban/parknál/p. mellett/p. környékén/ stb.
Végképp fölösleges, azon túráztatni az agyadat, hogyan érti vagy mit gondol a másik?
Mond egyszerűen: az Újlipótvárosban.
Ha fontos, akkor úgy is azt fogod mondod, Szent István park 1. szám, 2.emelet 4.ajtó tessék kopogni, KUTYA VAN! :)
"fölösleges, azon túráztatni az agyadat, hogyan érti vagy mit gondol a másik" – Hát pedig ez nem utolsó szempont a kommunikációban... Nem ártana, ha többen "túráztatnák ezen az agyukat"...
egyébként tényleg mondd úgy, ahogy jólesik :-)
(szerintem legyen parknál, de ha valaki nekem azt mondja, hogy a Sz. I. parkban lakik, akkor biztos nem fogom félreérteni – de ettől persze még lehet, hogy megkérdezem tőle, hogy "a játszótéren vagy a kutyafuttatón?", mert én ilyen vicces vagyok. ;-) Ne vegyétek el tőlünk, humorheroldoktól ezt a kis örömet! :-)
BringaManó!
Természetesen igazad van a kommunikációval kapcsolatban.
Az előbbi magyarázatot kifejezetten olyan esetre értettem, amikor a kérdezett -valamilyen oknál fogva- nem kíván minden infót kiadni magáról.
Sajnos, esetenként ilyen megoldás (is) szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!