Hogy mondják helyesen olaszul annak, hogy anyukám. éves?
1. (La) Mia madre ha ... anni.
2. (La) Mia madre si chiama ... ...
Ha használod a névelőt (nem kötelező, azért tettem zárójelbe), akkor a "mia" kisbetűvel kezdendő.
Nem "mio", hanem "mia". Nem a birtokoshoz egyeztetünk, hanem a birtokhoz. Tehát ha a birtok nőnemű, akkor a birtokos nemétől függetlenül mia.
Vagy az apa esetén mindig mio, mert hímnemű; így pl. nekem is mio, pedig lány vagyok, de az apám nem. :)
Konkrét személy esetén is kiteszik a névelőt, kivéve, ha közeli családtagról, rokonról van szó, a szó egyes számban van, és nem becézett.
Azaz:
mia madre - la mia mamma
mio padre - il mio papá, il mio babbo
mia nonna, mio nonno - i miei nonni
mio zio, mia zia - i miei zii
ecc.
Ha nem rokon, akkor mindig ki kell tenni a névelőt:
la mia maetsra
il mio amico
ecc.
Tehát helyesen:
Mia madre ha ...... anni.
Mia madre si chiama ...... .
Scusatemi:
la mia maestra (előzőleg felcseréltem két betűt)
Ez meggyőző volt, és a neten sem találtam ennek ellentmondó oldalt, úgyhogy az első válaszom vonatkozó része stornó.
(Mentségemre legyen mondva, évek óta nem használom az olaszt, de én is úgy emlékeztem, nem kell a névelő; de megkérdeztem egy másik olaszost válaszírás előtt, ő azt mondta, be lehet tenni ilyenkor is. Ezek szerint ő tudja rosszul.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!