Lillafürednek írjuk, de "lilafürednek" ejtjük?
Nem tudom, hol olvastad/hallottad ezt, de h.lyeség. Hosszú l-lel ejtjük, mint ahogyan a Lilla nevet is.
A településnév is ebből származik:
"Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt."
Én sem hallottam még senkit hosszan ejteni. De hát ilyen a nyelv, az élő majd lassan felülírja az elméletileg helyest.
Én arra tippelnék, hogy a többség eggyel ejti, de ez abszolút csak tipp ("érzésre", mégpedig budapesti érzésre :-). Az biztos, hogy se az én tippemből, sem a GYK-s válaszokból nem érdemes messzemenő, "statisztikai" következtetést levonni – de ha mégis nagyn akar valaki, akkor már inkább az utóbbiból. :-)
(Én mindenesetre csodálkozom, hogy ennyi [lilla]-párti van.)
"Kelleni" viszont biztosan sehogy sem "kell". Max. az a kérdés, hogy hogyan szokták.
Kicsit jobban utánajártam, végülis az észak-magyarországiak "Lilafürednek" ejtik, a déliek Lillafürednek.
A Lillafüred felel meg a helyes, "sztenderd magyar" írásmódnak és kiejtésnek, elsősorban az eredete miatt is. Ugyanakkor a "lilafüred" is elfogadható rendhagyó esetként (mint pl. "Atilla", "akumlátor"), és ezt a rendhagyóságot erősíti az is, hogy a helység környékén valóban egy L-lel ejtik. Márpedig ki tudná ezt jobban, mint a LILLAFÜREDIEK? :-)
Kérlek, oszd meg azt is, hogy ez az "utánajárás" mit jelent, mert én csak akkor érezném magam okosabbnak, ha a forrását is tudnám az infónak. :-)
(Van, aki pl. azt is képes utánajárásnak nevezni, ha feldob egy kérdést a GYK-ra, de itt nyilván valami komolyabb forrásról van szó. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!