Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Nem csak" vs "nemcsak",...

"Nem csak" vs "nemcsak", mindkét írásmódot láttam, de én a külön írt írásmódot tanultam, helyes a másik is?

Figyelt kérdés
2015. febr. 6. 08:56
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Jelentem: 2004-ben voltam elsős, már akkor akkor megtanította az "olvasás" tanárom, hogy mindkettő helyes, a szövegkörnyezet a lényeg. Szóval igen, lehet lepontozgatni, de ez így van. (Első voltam)
2015. febr. 9. 17:37
 12/19 A kérdező kommentje:
Akkor vagy nekünk tanították rosszul, vagy nekünk még más szabály szerint tanították. Az én tanáraim is idősebbek voltak már, mikor mi tanultuk.
2015. febr. 9. 22:13
 13/19 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy egyet kell értenem Vree-vel. Nekem az elsős-másodikos írás-olvasás, és későbbi nyelvtant tanító tanáraim is szigorúak voltak, nem volt már nádpálca, de szigorúan belénk "verték" a tananyagot. Bizonytalan vagyok, hogy ők nem haladtak a változásokkal, vagy később változott, újítottak, miután főiskolára mentem, ahol már nem tanultunk nyelvtant, mert műszaki területre mentem tovább. De nagyon mélyen belém vésődött, amit tanítottak egykori oktatóim, talán pont a szigor miatt, és ezt nehéz feloldani és változtatni, ha másképp (is) helyes, mint ahogyan nekem tanították.
2015. febr. 9. 22:28
 14/19 BringaManó ***** válasza:

Nincs mit rugózni rajta, mókuskák, hogy ki mit csinált 2003-ban meg 2007-ben meg tavaly nyáron... A ma hatályos szabályzat 1984-es, abban egyaránt benne van a "nemcsak (ksz.)" és a "nem csak (nem csupán)" is.

Mivel még így is sok bizonytalanságot szült, hogy mikor írandó egybe és mikor külön (NB: az nem volt kérdéses, hogy mindkét forma létezik!), a 2004-ben megjelent OH. ekképpen próbálta meg tisztázni a kérdést a 126. oldalon:

„A legnagyobb bizonytalanság a nemcsak – nem csak használatában tapasztalható. Amennyiben a teljes kötőszói formát használjuk, mindig egybeírandó: nemcsak Géza, hanem Gizi is. Ha azonban önmagában áll, annak ellenére, hogy kiegészíthető a teljes kötőszói formával, a különírás a szabályos: nem csak haladóknak (ti. hanem kezdőknek is).”

A leszólt facebookos (kisbetűvel! ugyanis melléknévképzővel ellátott, egyelemű tulajdonnévről van szó) csak az OH. álláspontját közvetítette, nem érdemes leszólni.

–––

> egyesek most kitalálták hogy egybe lehet

...

> nem a mi hibánk, ha a régiek máshogy tanították

El vagy tévedve: az előző, 1954-es szabályzatban ezek a formák voltak: nemcsak, nem csupán.

Tehát a irány éppen ellenkező: az egybeírt forma vált ketté (majd pedig az OH-ban még pontosítva lett).

–––

> Abban a tudatban éltem, hogy külön helyes,

> és egybe nem, de több kifejezéssel vagyok így

Igen, ez már egy magyarázat lehet: valóban vannak olyan kifejezések dögivel, amelyeket sokan egybeírnak, pedig csak külön helyes, pl. annak idején, egyszer csak, úgy sincs, végül is, de hát, e heti, ezek szerint...

De a nem csak nemcsak külön helyes,

hanem egyben is (ha nem így tanultad, akkor is).

:-)

2015. febr. 9. 22:52
 15/19 BringaManó ***** válasza:

Rossz hírem van: a szigor mértéke nem mindig áll arányban a beléd vert tananyag helyességével...

(Ráadásul az sem biztos, hogy valóban azt próbálta beléd verni a tanár, amit te megjegyeztél belőle...)

Bizonyára sokunknak vannak élményei mindkét jelenséggel kapcsolatban – akár saját élmények, akár a gyermekeink által az iskolából hazahozott tévinfók...

(...De szerencsére itt van a GYK!... Ha valaki még nem tévedt el teljesen, akkor itt alkalma nyílik rá... :-)

2015. febr. 9. 22:59
 16/19 A kérdező kommentje:
Ne érts félre, tényleg így tanították, ahogy én tudtam, külön: "nem csak", "mint ha", magyarázat nem volt, csak aláhúzogatás, amíg nem így írtuk, meg buta viccek, miért írjuk így. És így ragadt meg. Olvasmányaim sem adtak magyarázatot, mikor egyik, mikor másik. Lehet, hogy a tanáraim sem értették. Mindegy most már. Azért köszönöm az infókat. Hogy megmarad-e az új, azt nem tudom, más a szakterületem.
2015. febr. 12. 13:22
 17/19 A kérdező kommentje:
Egyébként bocs, nagyon nehéz ezeket a mély emlékeket plusz az olvasásból rám ragadt dolgokat kitörölni és újratervezni (sokat olvasok egyébként). Ha valamit rosszul írok, csak ezért van. Pár éve olvastam egy könyvet, ami tele volt rosszul szerkesztett mondatokkal. A helyesírás-ellenőrző programok nem javítanak minden hibát. Ha valami több írásmóddal is helyes, nem kiabál vissza. Biztos vagyok benne, hogy mások is vannak ezzel így, aztán mikor valakik bunkón leszólnak ezért embereket, elveszik a kedvem, és inkább a bizonytalan dolgokat megpróbálom másképp körülírni.
2015. febr. 12. 13:31
 18/19 anonim ***** válasza:
Akkor mondok valami újat, ha még nem jöttél volna rá: ugye tudod, hogy olyan is van, hogy "mintha"?
2015. febr. 12. 13:54
 19/19 BringaManó ***** válasza:

Igen, én is arra gondoltam, amikor a "magyarázat nem volt, csak aláhúzogatás"-t írta, hogy szerintem azok az aláhúzogatások csak az adott mondatban voltak hibásak.

Az persze szomorú, ha magyarázat nem volt, és láthatóan meg is lett az "eredménye" ennek a mulasztásnak. :-/

2015. febr. 15. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!