"Nem csak" vs "nemcsak", mindkét írásmódot láttam, de én a külön írt írásmódot tanultam, helyes a másik is?
Nincs mit rugózni rajta, mókuskák, hogy ki mit csinált 2003-ban meg 2007-ben meg tavaly nyáron... A ma hatályos szabályzat 1984-es, abban egyaránt benne van a "nemcsak (ksz.)" és a "nem csak (nem csupán)" is.
Mivel még így is sok bizonytalanságot szült, hogy mikor írandó egybe és mikor külön (NB: az nem volt kérdéses, hogy mindkét forma létezik!), a 2004-ben megjelent OH. ekképpen próbálta meg tisztázni a kérdést a 126. oldalon:
„A legnagyobb bizonytalanság a nemcsak – nem csak használatában tapasztalható. Amennyiben a teljes kötőszói formát használjuk, mindig egybeírandó: nemcsak Géza, hanem Gizi is. Ha azonban önmagában áll, annak ellenére, hogy kiegészíthető a teljes kötőszói formával, a különírás a szabályos: nem csak haladóknak (ti. hanem kezdőknek is).”
A leszólt facebookos (kisbetűvel! ugyanis melléknévképzővel ellátott, egyelemű tulajdonnévről van szó) csak az OH. álláspontját közvetítette, nem érdemes leszólni.
–––
> egyesek most kitalálták hogy egybe lehet
...
> nem a mi hibánk, ha a régiek máshogy tanították
El vagy tévedve: az előző, 1954-es szabályzatban ezek a formák voltak: nemcsak, nem csupán.
Tehát a irány éppen ellenkező: az egybeírt forma vált ketté (majd pedig az OH-ban még pontosítva lett).
–––
> Abban a tudatban éltem, hogy külön helyes,
> és egybe nem, de több kifejezéssel vagyok így
Igen, ez már egy magyarázat lehet: valóban vannak olyan kifejezések dögivel, amelyeket sokan egybeírnak, pedig csak külön helyes, pl. annak idején, egyszer csak, úgy sincs, végül is, de hát, e heti, ezek szerint...
De a nem csak nemcsak külön helyes,
hanem egyben is (ha nem így tanultad, akkor is).
:-)
Rossz hírem van: a szigor mértéke nem mindig áll arányban a beléd vert tananyag helyességével...
(Ráadásul az sem biztos, hogy valóban azt próbálta beléd verni a tanár, amit te megjegyeztél belőle...)
Bizonyára sokunknak vannak élményei mindkét jelenséggel kapcsolatban – akár saját élmények, akár a gyermekeink által az iskolából hazahozott tévinfók...
(...De szerencsére itt van a GYK!... Ha valaki még nem tévedt el teljesen, akkor itt alkalma nyílik rá... :-)
Igen, én is arra gondoltam, amikor a "magyarázat nem volt, csak aláhúzogatás"-t írta, hogy szerintem azok az aláhúzogatások csak az adott mondatban voltak hibásak.
Az persze szomorú, ha magyarázat nem volt, és láthatóan meg is lett az "eredménye" ennek a mulasztásnak. :-/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!