Hogyan helyes? Meg kell csinálni, meg kell csináljam, azaz a kell után i ragozással van problémám, mert szerintem úgy helyes, hogy utáni főnévi igenevet haszálunk, más szerint viszont a másik is helyes.
Én is úgy mondanám, hogy: meg kell, hogy csináljam.
Vagy úgy, hogy: meg kell csinálnom.
A "meg kell csináljam" nekem is furcsán hangzik. (Egyébként fogalmam sincs, hogy melyik a helyes.)
Ha van tárgy (akár rejtett), akkor: kell + főnévi igenév ragozott KIJELENTŐ módú és TÁRGYAS ragozású alakja.
Csak a fiatalok kezdik elfelejteni a főnévi igenév ragozását.
Csinálni esetén:
csinálnom, csinálnod, csinálnia, csinálnunk, csinálnotok, csinálniuk.
Vagyis alapesetben
Valamit meg kell csinálnom.
A másik lehetőség, hogy a főnévi igenév ragozatlan marad, de ekkor általános jelentést fogalmaz meg a mondat. Például "meg kell csinálni" jelentése az, hogy úgy általában jó lenne ha valaki foglalkozna a dologgal. Ezt szokták névmásokkal módosítani (pl NEKEM meg kell csinálni), de ez félreérthető, mert az eredeti jelentése az, hogy SZÁMOMRA kell megcsinálni. Abszolút kerülendő, de beszélt nyelvben előfordul.
A kell + csinál másik alakja, ha mellékmondatba teszem, azaz "Kell, hogy ...". Ekkor ha van tárgy, akkor az IGE (és nem a főnévi igenév!!!) ragozott FELSZÓLÍTÓ módú és TÁRGYAS ragozású alakja.
Csinál esetén:
csináljam, csináljad/csináld, csinálja, csináljuk, csináljátok, csinálják.
Vagyis: Meg kell, hogy csináljam.
A "meg kell csináljam" ennek a mellékmondatnak egy rövidült, elvileg helytelen, de gyakorlatilag terjedő és lassan elfogadottá váló alakja. Én kerülném, de beszélt nyelvben szintén előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!