"Nem csak" vs "nemcsak", mindkét írásmódot láttam, de én a külön írt írásmódot tanultam, helyes a másik is?
ugggh
Az a Facebookos egy n00b
Nem érdekel, ha egyesek most kitalálták hogy egybe lehet (sőt, kell! mert miért ne, lájf) írni, számomra SOHA nem volt helyes az egybeírás.
Szal legalább annyit illene megjegyezni akkor, hogy mind2 elfogadott közegtől függően, nem erőltetni.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy ha ott a „hanem”, akkor egybe kell írni. De persze nem a kötőszó a lényeg:
_Nemcsak_ sört, hanem bort is ivott.
_Nemcsak_ sört, de bort is ivott.
_Nemcsak_ sört, bort is ivott.
VISZONT:
_Nem csak_ sört ivott.
BÓNUSZ:
_Nemcsák_ Károly alakította Vágási Ferit a Szomszédokban. (Bocsánat!)
6-os vagyok.
2007-ben voltam hetedikes, nagyjából akkor tanultuk az alárendelő mondatokat, és akkor jött ez is szóba. Vagy nem tudom... De az biztos, hogy valamikor felsőben. Aztán 2013-ban érettségiztem, és a gimnáziumi nyelvtantanárom is így tanította. Sem ő, sem az általános iskolai tanárom nem volt valami fiatal, ha ez számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!