Ki javítja még ki a kérdező helyesírási hibáit?
Csak akkor javítom, ha a kérdés ilyenformán kezdődik:" Helyes-e ez az írásmód...stb.?"
Más esetben soha, és mindenkit lebeszélnék erről. Ugyanis ez nem fórum, hanem kérdések és válaszok gyűjteménye. Aki a válasz helyett a kérdést javítja, megszegi a szabályzatot, és szembe megy az oldal szándékával.Aki helyesírást szeretne javítani, annak azt ajánlanám, hogy keressen olyan fórumot, vagy írja ki külön kérdésbe: pl. "Tudod, hogy az óvónő szóban miért szerepel két hosszú ó ?"
Én is szeretném megóvni szép magyar nyelvünket, ezért igyekszem helyesen használni. De a sietség, a kétségbeesés, vagy a tudás hiánya módosíthatja a helyesírást is. Van ami a helyesírásnál fontosabb. Nem szeretem, ha valaki tunyaságból használ buta szavakat. De még csúnyább, ha egy kétségbeesett kérdező (van ilyen is) válasz helyett helyesírásból kap kioktatást.
Sok nagyon okos és ügyes, de nem nyelvi beállítottságú embernek csapnivaló helyesírása van. Udvariatlanságnak tartom erre itt fi(e)gyelmeztetni. Nem csak az oldal szabályzata miatt, de a kérdezővel szemben is udvariatlanság szerintem. Kivéve, ha tényleg összefügg a kérdés és a hiba.
Gyerekeket pláne nem oktatnék ki, talán még nem is tart ott a tananyagban? Még van ideje begyakorolni, míg végez a suliban! Lényeg, hogy merjen kérdezni, és kapjon érdemi választ.
"én is ki szoktam javítgatni, de: a "vki" az nem hiba, az hivatalos rövidítés.. MTA által kiadott szótárban utána lehet nézni :)"
Megnézném én azt.
"kedves 13:59-es: ha a kis kezed nem fáj, le lehet emelni a polcról a helyesírási szótárt -már ha van ilyesmire igényed, és tartasz otthon- .pont."
Csupán ezt találtam:
"Az akár-, bár-, mind-, minden-és vala- előtagú névmásokat és névmási határozószókat egybeírjuk: akármekkora, akárhhol, bármi, bármikor, mindannyi, mindenki, mindenhonnan, valami, malamerre stb."
E szerint nem lehet rövidíteni a valakit "vki"-nek.
Nekem az sms rövidítésektől áll égnek a hajam, ha nem mobilon, hanem példaul itt a fórumon, vagy általában bármilyen írasban használják. Persze most nem személyes levélről "beszélek", az privát ügy, hanem olyasmiről, amit mindenki olvashat. Főleg a fiatal iskolásoknak árt, mert megszokják és mindenhol így fognak írni.
"Mind1 (mindegy) kv (kavé) bna (béna) Misi2 (Misikét) mind1ik (mindegyik) és még sorolhatnám, Ti biztosan többet és jellemzőbbeket is tudtok írni. A telefonon meg tudom érteni, ott legtöbbször pénzre megy a játék. De itt? Talán egy kicsit tiszteletlennek is érzem az esetleges válaszolókkal szemben...
Persze, régebben is hasznaltunk ilyesmit, gondoljatok az SZTK-ra vagy a tv-re, de nem ilyen elterjedten!
(Azért ne essetek mindannyan - esetleg mindnyájan? nekem, még ha Ti másképpen gondoljátok is... Lécci!!! :)
Ps.Nemrég vagyok a fórumon, lehet hogy ez a téma már felmerült. Akkor elnézést kérek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!