Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írják helyesen? Csat...

Hogyan írják helyesen? Csat vagy csatt?

Figyelt kérdés
Az óra szíján lévő dologra kell gondolni.
2010. febr. 4. 18:11
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
11%
Csatt.
2010. febr. 4. 18:19
 2/18 dellfil ***** válasza:
92%
Csat. A csatt, az egy hangutánzó szó. Pl. Ha egy pofon ha elcsattan...
2010. febr. 4. 18:21
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
csat.
2010. febr. 4. 18:52
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Csat. Én mindig így tanultam, de csomó helyen látok olyat, hogy övcsatt. Ez zavaró. Azt viszont nem tudom, hogy a hajcsatok milyenek, én azt is egy tével írnám, de rengeteg helyen látom, hogy hullámcsatt. Úgyhogy passz.:D
2010. febr. 4. 19:06
 5/18 anonim válasza:
90%

csat, övcsat, hajcsat

- így helyes

2010. febr. 6. 12:30
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Csat. Nagyon sok helyen látom két té-vel leírva, még üzletekben is. Hasonló kedvencem a rövidárú...
2010. febr. 7. 15:40
 7/18 anonim válasza:
100%
csaT
2010. febr. 14. 12:18
 8/18 anonim ***** válasza:
21%
csatt. Mert a csat az a hajba való
2010. ápr. 21. 18:34
 9/18 anonim válasza:
100%

Tipikusan Miskolc környéki lányok (és a többi) mondják a hajukat összetartó eszközre, hogy "csatt". Az van, ahogy már említették is, hogy az hangutánzó szó, pl, ha még egyszer két t-vel mondod a csatot, akkor úgy fejbekólintalak, hogy csak úgy csattan. :)

Szóval

1. csat: hajcsat

2. csat: hozzácsatol a dokumentumhoz

3. csatt: A két tenyeremet egymás felé mozdítom legalább a gravitációs gyorsulás felével, majd amikor összeérnek többek között hangjelenség észlelhető, aminek a neve: csatt. 2 kiba....tt darab t-vel.

Végül 4. Olyan szó nincs, hogy "kellesz" (Ezt csak így zárójelesen)

2012. jan. 8. 13:45
 10/18 anonim ***** válasza:

Utolsó, a 4. pont mégis honnan jött? Egyébként ki kell, hogy javítsalak, "kell" igét pontosan úgy kell ragozni, ahogy a többit, így alanyi ragozásban t/2-ben teljesen megállja a helyét.

(Gondolom, arra gondolsz, mikor így használják: "Fiam, nem mehetsz el, mert házit kellesz írni." Így valóban nem helyes, de úgy, hogy "Szerelmem kellesz nekem", teljesen jó.)

2012. jan. 8. 18:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!