Gyöngyusmama kérdése:
Hogyan kell irni helyesen hagy mondjam, vagy had mondjam vagy esetleg hadd mondjam?
Figyelt kérdés
2011. szept. 3. 12:01
2/12 anonim válasza:
Igen, a "hadd" a helyes.
Valamint "írni". :)
3/12 anonim válasza:
HADD mondjam. a 'had' mást jelent, olyan szó meg nincs is, hogy hagy. vagyis van, csak nem így használjuk. esetleg mondhatod hogy 'már békén hagy'. de utálom ha valaki így írja vagy mondja -.- és amúgy meg igen, nem IRNI hanem ÍRNI.
4/12 anonim válasza:
hmm, nem a hagy mondjam a helyes? vagy a hadd az egy magyar helyesírás által elfogadott tájszólás volna mint az evvel-avval?
5/12 anonim válasza:
Nem. A "hadd mondjam" helyes, a "hagy mondjam" helytelen.
Ilyen egyszerű.
6/12 anonim válasza:
Esetleg olyat mondhatsz, hogy: "Hagyd, hogy elmondjam!".
7/12 anonim válasza:
A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 13:28
Miért lenne tájszólás a hadd mondjam, és pláne az evvel-avval? Utóbbi kifejezéseknek azért is örülhetünk, mert evvel is gazdagabb a nyelv, választékosabban kifejezhetjük magunkat. Például egy akármilyen iskolai fogalmazásban, miután leírtunk öt avvalt, jól eshet olvasni a tanárnak egy azzalt is végre.
8/12 anonim válasza:
Hadd mondjam... ez a helyes válasz!!mivel ez a szó hogy hadd ez onnan ered hogy hadjad a "ja" kiesik és marad a hadd.... nem tudom a magyartanárom biztos jobban el tudja magyarázni.. de ha én nem is tudom elmagyarázni azt tudom hogy így van helyesen..
9/12 anonim válasza:
és az mit jelent hogy hadjad? :D
10/12 tanárnő válasza:
9/9 Semmit. Olyan szó nincs, hogy hadjad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!